Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει «τάχιστη ολοκλήρωση» των στόχων του κεφαλαίου

Το «πολεμικό χρονοδιάγραμμα» των μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Eurokinissi

Το «πολεμικό χρονοδιάγραμμα» των μέτρων για λογαριασμό του κεφαλαίου επανέλαβε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Εκ νέου διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη για την προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση των στόχων της παρείχε χτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αφού υπεραμύνθηκε του ανασχηματισμού βεβαιώνοντας ότι «έχει τα χαρακτηριστικά ανανέωσης, αλλά και συνέχειας του κυβερνητικού έργου» και πως «τόσο οι νέοι όσο και οι παλιότεροι υπουργοί υπηρετούν το συλλογικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση» και για το «το πέρασμα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης», επανέλαβε τους άξονες δράσης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως τους ιεράρχησε ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

«Πρώτον: Η τάχιστη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης (...) Δεύτερον: Η έναρξη της συζήτησης για τον προσδιορισμό των συγκεκριμένων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους... Τρίτον: Η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία» σημείωσε, διευκρινίζοντας ως προς το τελευταίο ότι «αυτή η προτεραιότητα αποτελεί υψίστης σημασίας θέμα για την κυβέρνηση, τώρα που αλλάζει το κλίμα στην οικονομία με την προσέλκυση νέων επενδύσεων, ειδικά στους τομείς που ενισχύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας».

Μάλιστα, σε ερώτηση σχετική με τις επενδύσεις, ο Δ. Τζανακόπουλος διαφήμισε τα κίνητρα που παρέχονται με το νέο αναπτυξιακό νόμο. «Το βασικό κίνητρο για επενδύσεις είναι η σταθερότητα της οικονομίας και η δυνατότητα μακροπρόθεσμου σχεδιασμού εκ μέρους των επενδυτών. Με το νέο αναπτυξιακό νόμο που έχουμε περάσει, έχουμε προβλέψει συγκεκριμένα μέτρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, έχουμε δώσει συγκεκριμένα κίνητρα, έτσι ώστε να προχωρήσουν επενδυτικές πρωτοβουλίες και νομίζω ότι στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί ο νέος υπουργός Οικονομίας, ο κ. Παπαδημητρίου, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης», δήλωσε.

Στα παραπάνω πρόσθεσε και τον «προσανατολισμό στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών»...

Ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η ουσιαστική διευθέτηση του ζητήματος του χρέους αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωζώνη, αλλά και για τη διεθνή κοινότητα». Απ' την πλευρά της κυβέρνησης, εξήγησε ότι «ο βασικός μας στόχος είναι να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, να εκκινήσει η συζήτηση για το χρέος, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στο Γιούρογκρουπ της 5ης του Δεκέμβρη και αυτό να οδηγήσει τη χώρα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Μια τέτοια προοπτική ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας και σταθεροποιεί πλήρως την ελληνική οικονομία».

Για το ζήτημα του χρέους επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, επειδή ζητά διαρκώς εκλογές. «Θέλει η χώρα να σέρνεται, ώστε να δικαιωθεί η ίδια η ΝΔ», ανέφερε και παραπέρα της καταλόγισε ότι «θέλει να ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις διάλυσης της κοινωνίας με τη ρύθμιση του χρέους», όχι μόνο κρύβοντας ότι αυτά τα δύο πάνε πακέτο, ανεξάρτητα απ' το ποιος ασκεί την αστική διαχείριση, αλλά και ισχυριζόμενος ότι «είναι ένας εφικτός στόχος, χωρίς να δοθεί σε αντάλλαγμα η κοινωνική συντριβή».

Αναφορικά με τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ και τα παζάρια για το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπερασπίστηκε τη «διαρκή μέριμνα» της κυβέρνησης «για τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», επικροτώντας το ότι «δημιουργείται μια ατμόσφαιρα συναίνεσης στο δημόσιο βίο και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Στις πολλές ερωτήσεις που δέχτηκε για την απομάκρυνση του Ν. Φίλη απ' την κυβέρνηση, απάντησε με καταλογισμό ευθυνών εμμέσως στον πρώην υπουργό για άκαιρο άνοιγμα μετώπου με την Εκκλησία. «Εξάλλου, το πότε, ποιος και με ποια στρατηγική θα ανοίξει και θα διαχειριστεί μέτωπα και ρήξεις, είναι επίσης προϊόν συλλογικής απόφασης», δήλωσε.

Τέλος, σε ερώτηση για το Κυπριακό αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις συνομιλίες και στηρίζει λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

  • Εως αργά χτες βράδυ συνεδρίαζε το Πολιτικό Συμβούλιο, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ