Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Νέο «επεισόδιο» με δηλώσεις Ντουτέρτε

ΜΑΝΙΛΑ.--

«Δε θα επιμείνουμε στην αγορά ακριβών όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν τα χρειαζόμαστε (...) Απλά θα πρέπει να ψάξουμε για κάποια άλλη πηγή, με φτηνότερα και ίσως το ίδιο ανθεκτικά και καλά...». Τα παραπάνω δήλωσε προχτές ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σχετικά με μια παραγγελία συνολικά 26.000 όπλων που η Μανίλα είχε παραγγείλει από αμερικανική εταιρεία.

Το τι ακριβώς θα γίνει με τη συγκεκριμένη παραγγελία δεν είναι γνωστό, πολλές φορές ο Ντουτέρτε δηλώνει διάφορα και υπουργοί του μετά ουσιαστικά ανασκευάζουν τα λεγόμενά του. Ομως, και η νέα παρέμβασή του έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων που αμφισβητούν συνολικά το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - Φιλιππίνων. Ωστόσο, η Μανίλα πολύ προσεκτικά έχει διασαφηνίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί ολική ρήξη με την Ουάσιγκτον. Αυτό που η κυβέρνηση Ντουτέρτε ιεραρχεί ψηλά είναι μια ευρύτερη «αναθεώρηση» της εξωτερικής πολιτικής, οικοδομώντας συνεργασίας και με νέες δυνάμεις, όπως τις Ρωσία και Κίνα.

Οσον αφορά τον Πρόεδρο των Φιλιππίνων, σίγουρα οι τοποθετήσεις του δεν είναι κυρίως θέμα «εκκεντρικότητας», όπως υποστηρίζουν αστοί αναλυτές, αλλά εντάσσονται στη σημερινή περίοδο των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που αλληλεπιδρούν και με τις ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Ασία. Πάντως, να σημειωθεί ότι την περασμένη βδομάδα ο Ντουτέρτε είχε αποδώσει στην αμερικανική πλευρά δισταγμούς για τη συγκεκριμένη παραγγελία όπλων, κατηγορώντας μάλιστα την Ουάσιγκτον για «αγενή» συμπεριφορά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ανώτατο Δικαστήριο των Φιλιππίνων έλαβε χτες μια απόφαση που ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να ταφεί ο πρώην δικτάτορας της χώρας Φερντινάντο Μάρκος σε ένα νεκροταφείο που είναι αφιερωμένο στους ήρωες της χώρας. Ο γιος του δικτάτορα Μάρκος μίλησε για «γενναιόδωρη» απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα «να οδηγήσει το έθνος προς τη συμφιλίωση». Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Ντουτέρτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ