Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Απομάκρυνση ΝΑΤΟικού υποβρυχίου από ρωσικά σκάφη

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ρωσικά ανθυποβρυχιακά σκάφη ανάγκασαν χτες να αποχωρήσει από περιοχή της Α. Μεσογείου, έξω από τις ακτές της Συρίας, ολλανδικό υποβρύχιο που βρισκόταν εκεί στο πλαίσιο διατεταγμένης ΝΑΤΟικής αποστολής για παρακολούθηση της ρωσικής αρμάδας που υποστηρίζει την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. Η εξέλιξη, αν μη τι άλλο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό θερμό ρωσο-ΝΑΤΟικό επεισόδιο σε μία (κρίσιμη για τα αντικρουόμενα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών) περιοχή, που έχει μετατραπεί εδώ και καιρό σε κανονική πυριτιδαποθήκη...

Ρώσοι αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας αναφέρθηκαν στο θέμα τονίζοντας ότι υποβρύχια του ΝΑΤΟ παρακολουθούν τα ρωσικά πολεμικά πλοία που πλέουν στη Μεσόγειο. Υπογράμμισαν ότι το ολλανδικό υποβρύχιο, που έκανε επικίνδυνους ελιγμούς σε κοντινή απόσταση, τράπηκε τελικά σε φυγή από τα ρωσικά πλοία «Σεβερομόρσκ» και «Αντιναύαχος Κουλάκοφ».

Πολύνεκροι βομβαρδισμοί αμάχων έξω από τη Ράκα

Νωρίτερα (αργά το βράδυ της Τρίτης) αεροσκάφη του συνασπισμού των ΗΠΑ βομβάρδισαν το χωριό Αλ Χίσα, στα περίχωρα της Ράκα στη Βόρεια Συρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 23 αμάχους (ανάμεσά τους δύο παιδιά) και τραυματίζοντας πάνω από 30 άλλους.

Εκπρόσωποι του συνασπισμού των ΗΠΑ παραδέχθηκαν ότι έκαναν επιχειρήσεις στην περιοχή αλλά απέφυγαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη σφαγή των αμάχων ανακοινώνοντας τη διενέργεια «έρευνας». Ενδεχομένως γιατί στην ίδια περιοχή επιχειρούσαν παράλληλα και οι λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» που απαρτίζουν Κούρδοι, Αραβες και Τουρκμένοι μαχητές, που στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Παράλληλα, στη συριακή επαρχία Κουνέιτρα ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή βομβαρδίζοντας σημεία της περιοχής Ταλ αλ Σάαρ, δίχως να προκαλέσουν θύματα.

Οι συγκρούσεις στη Μοσούλη

Στα περίχωρα και τα νότια προάστια της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ εντείνονται οι παράλληλες επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων, των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά και σιιτικών πολιτοφυλακών κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Χτες, οι τζιχαντιστές ανέπτυξαν σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της Μοσούλης δεκάδες παιδιά με ελαφρύ οπλισμό και ζώνες εκρηκτικών, σε μία προσπάθεια να δείξουν ότι έχουν δυνάμεις τους σε διάφορα σημεία της πόλης και ότι «ελέγχουν» την κατάσταση.

Στο μεταξύ, οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Μοσούλης ξεπερνούν πλέον τις 46.000. Στην περιοχή Ιντισάρ της Μοσούλης πολλοί από τους εκτοπισμένους αμάχους παραπονέθηκαν για τις δραματικές ελλείψεις τροφίμων και βασικών αγαθών.

Οι ιρακινές δυνάμεις, από την πλευρά τους, απέφυγαν να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες. Ανακοίνωσαν ωστόσο ότι τα τελευταία 24ωρα έχουν πυκνώσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού, καταστροφής και κλεισίματος των δεκάδων σηράγγων που έχουν ανοίξει σε διάφορα σημεία προαστίων της Μοσούλης οι τζιχαντιστές για να αποκρούσουν τις επιθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ