Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Επικίνδυνες περικοπές των εφημεριών

Τα περιορισμένα κονδύλια στερούν βασικές ιατρικές ειδικότητες, ενώ οι ανάγκες είναι μεγάλες

Σε επικίνδυνες περικοπές των εφημεριών, που υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών των Κυκλάδων, και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγεί η περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Ετσι, στη μέση του καλοκαιριού (2.7.2001) η διοίκηση του νοσοκομείου Σύρου, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στα περιορισμένα κονδύλια εφημεριών που ενέκρινε το υπουργείο Υγείας, αποφάσισε την περικοπή από τον Ιούνη του 2001 και ως το τέλος του χρόνου έως και 50% των εγκεκριμένων εφημεριών βασικών ιατρικών ειδικοτήτων του νομού. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις προχώρησε στην περικοπή εφημεριών ειδικοτήτων, στις οποίες υπήρχε μόνο ένας γιατρός, ο οποίος, ακόμη και αν εξαντλούσε το επιτρεπτό όριο εφημεριών δε θα μπορούσε να καλύψει τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες.

Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε το 2000 για τις εφημερίες του νομού Κυκλάδων (Νοσοκομείο Σύρου, Κέντρα Υγείας (ΚΥ) Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, ΚΥ - Νοσοκομείο Νάξου) 700 εκατομμύρια δραχμές, ποσό που προσαυξήθηκε κατά 80 εκατομμύρια (συνολικά 780 εκατ. δρχ) για το 2001. Τα πρώτα προβλήματα προέκυψαν το Μάρτη του 2001 όταν το ΔΣ του νοσοκομείου Σύρου, ενημέρωσε τους γιατρούς του νομού ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τις εφημερίες του Δεκέμβρη του 2000 και ότι για να καλυφθεί το έλλειμμα και να πληρωθούν οι εν λόγω εφημερίες πρέπει να γίνουν οι ανάλογες περικοπές στις εφημερίες του 2001! Η απόφαση πάρθηκε αρχικά πίσω, μετά από τη συντονισμένη αντίδραση των γιατρών ΕΣΥ του νομού, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις δηλώνοντας αποφασισμένοι να μη δεχτούν καμία περικοπή εφημεριών και μάλιστα σε ένα νομό προβληματικό και άγονο όπου οι εφημερίες είναι άκρως απαραίτητες.

Ωστόσο, τον Ιούλη του 2001, το ΔΣ του νοσοκομείου Σύρου επανήλθε με νέα απόφαση για την περικοπή των πραγματοποιημένων εφημεριών του Ιούνη του 2001, αλλά και ως το τέλος του χρόνου. Ετσι, αποφάσισε την περικοπή στο Νοσοκομείο Σύρου κατά 50% των εφημεριών των οδοντιάτρων, του πνευμονολόγου, του παθολογοανατόμου και του Δερματολόγου, κατά 10% των ψυχιάτρων, και κατά 15% του γενικού γιατρού. Επίσης, περικόπτει συνολικά τις εφημερίες του ΚΥ Νοσοκομείου Νάξου κατά 25% περίπου. Αντίστοιχες περικοπές σε βασικές ιατρικές ειδικότητες έγιναν και στις μονάδες Υγείας άλλων νησιών.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για τις περικοπές εφημεριών εκφράζουν οι Οδοντίατροι ΕΣΥ Κυκλάδων σε υπόμνημα προς τους βουλευτές Κυκλάδων. Στο υπόμνημά τους επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια γενικότερη προσπάθεια συρρίκνωσης των διατιθέμενων κονδυλίων για την Υγεία και ζητούν την άμεση αποκατάσταση του αριθμού των εφημεριών τους και την άμεση απόδοση των δεδουλευμένων εφημεριών του Δεκέμβρη του 2000 και του Ιούνη του 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ