Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Επικίνδυνη εμβάθυνση της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής...

Σε φέρετρο «επέστρεψε» ένας ακόμη Τούρκος στρατιώτης που συμμετείχε στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»...

Copyright 2016 The Associated

Σε φέρετρο «επέστρεψε» ένας ακόμη Τούρκος στρατιώτης που συμμετείχε στην επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη»...
Την πρώτη «προειδοποιητική» απάντηση του συριακού στρατού προκάλεσε μέσα στη βδομάδα που πέρασε η τουρκική στρατιωτική επέμβαση «Ασπίδα του Ευφράτη» στο έδαφος της Βόρειας Συρίας, που γίνεται από τον Αύγουστο δίχως την άδεια των συριακών αρχών, με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Συριακά βομβαρδιστικά χτύπησαν (σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών πρακτορείων) θέσεις του τουρκικού στρατού κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ την περασμένη Πέμπτη, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων εννιά. Την Παρασκευή σε συγκρούσεις τουρκικών δυνάμεων με τζιχαντιστές σκοτώθηκε άλλος ένας Τούρκος στρατιώτης κοντά στην ίδια περιοχή.

Πιθανή αφορμή για την αντίδραση του συριακού στρατού ενδέχεται να είναι η κλιμάκωση των βομβαρδισμών κουρδικών χωριών από τα τουρκικά αεροσκάφη, μετά και από την πρόσφατη προειδοποίηση της γενικής διοίκησης του συριακού στρατού πως «θα απαντήσει» σε νέα παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου...

Τα γεγονότα αυτά ανάγκασαν προχτές τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να ξεκαθαρίσει πως ο σκοπός της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία «δεν είναι το Χαλέπι αλλά η εξάλειψη της αποσταθεροποίησης που προκαλείται κυρίως από τον ΝΤΑΕΣ (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους») και τις κουρδικές δυνάμεις YPG». Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους Προέδρους Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία. Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρθηκε πως οι δύο Πρόεδροι αντάλλαξαν «απόψεις για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα» και συμφώνησαν στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των ρωσικών και τουρκικών υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και των «υπηρεσιών ασφαλείας», «προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός των προσπαθειών στη μάχη εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας».

Οι εξελίξεις αναδεικνύουν την προσπάθεια της Αγκυρας να συνεχίσει τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με βλέψεις στη μελλοντική αναδιανομή όλης της περιοχής, και στο φόντο των δηλώσεων Ερντογάν για αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης, δηλαδή των συνόρων της Τουρκίας.

Ωστόσο, η εμπλοκή τόσων πολλών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ, Αραβικών χωρών του Κόλπου, ΝΑΤΟ, Ρωσία, Τουρκία κ.ά.) στο συριακό έδαφος, δείχνει την παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Χαρακτηριστική είναι και η ψυχρή αντίδραση που επιφύλαξε στα μέσα της βδομάδας η Μόσχα στην πρωτοβουλία της Γαλλίας να συγκαλέσει συνδιάσκεψη μεταξύ των δυτικών και αραβικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τη λεγόμενη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση στη Συρία στις αρχές Δεκέμβρη στο Παρίσι. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση πως παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, εμποδίζοντας τον ενδο-συριακό διάλογο, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, προσπαθούσε (στα λόγια τουλάχιστον...) να αναζωογονήσει σε συνεργασία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζακχάροβα, κατηγόρησε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία πως εμπόδισαν στις 21/11 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμπεριληφθούν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία οι οργανώσεις τζιχαντιστών «Αχράρ αλ Σαμ» και «Τζάις αλ Ισλάμ». Παράλληλα, έντονα αντέδρασε και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιγκόρ Κονασένκοφ, στην «οδηγία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε διάφορες χώρες να αρνηθούν τον ελλιμενισμό ρωσικών πετρελαιοφόρων πλοίων που κατευθύνονται στη Συρία.

Στο μεταξύ, τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη επανέλαβαν τους βομβαρδισμούς θέσεων αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών στις συριακές επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και σε Χαλέπι, αξιοποιώντας πλήρως όχι μόνον την αεροπορική βάση στη Λαττάκεια και τη ναυτική στο Ταρτούς, αλλά και τη ρωσική αρμάδα και το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ». Ολα δείχνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι πιθανώς με μία μεγαλύτερη κλιμάκωση του πολέμου...


Δ. ΟΡΦ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί... (2017-10-11 00:00:00.0)
Σχέδιο αύξησης των αμερικανικών στρατευμάτων (2017-03-02 00:00:00.0)
Ρώσος ΥΠΕΞ: «Πιθανές επιθέσεις στρατού και αντικαθεστωτικών κατά τζιχαντιστών» (2017-01-26 00:00:00.0)
Σε νέο «σημείο καμπής» μετά τις εξελίξεις στο Χαλέπι (2016-12-18 00:00:00.0)
Συγκρούσεις Κούρδων και φιλοτουρκικών δυνάμεων (2016-11-24 00:00:00.0)
Παζάρια στη Γενεύη με ένταση συγκρούσεων (2016-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ