Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Βαφτίστηκε «Μακεδονία... »

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να υποβαθμίσει το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την αποκάλυψη πως στα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Μακεδονία», κατά παράβαση της αποφάσεως του ΟΗΕ για την ονομασία της, επιδόθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο «Κρήτη TV».

Απέφυγε τη ρητή και κατηγορηματική απάντηση σε σχετική ερώτηση που του έγινε, προτάσσοντας ρητορείες περί των καλών διαθέσεων και προθέσεων της Ελλάδας να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της ονομασίας και κατ' επέκταση στην παραπέρα βελτίωση των διμερών σχέσεων. Στο διά ταύτα ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι στο κείμενο της «ειρηνευτικής» συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στην ΠΓΔΜ, υπό το άγρυπνο βλέμμα των μεσολαβητών της ΕΕ, η χώρα αναφέρεται απλά «Μακεδονία».

Επιχείρησε όμως να υποβαθμίσει παντελώς το θέμα ισχυριζόμενος ότι η συμφωνία «δεν ασχολήθηκε με το θέμα του ονόματος, επομένως (!) παραμένει σε εκκρεμότητα η επίλυση του ονόματος» και συνέχισε «οι δε υπογραφές τις οποίες έβαλαν ειδικότερα ο κ. Λεοτάρ στο κείμενο αυτό, δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα του ονόματος, πρώτα απ' όλα διότι είναι ένα εσωτερικό κείμενο μεταξύ των κομμάτων, δεν είναι ένα διεθνές κείμενο και δεύτερον, υπέγραψε ως μάρτυρας και όχι ως συμβαλλόμενος στη συμφωνία αυτή». Επικαλέστηκε δε, περίπου ως εγγύηση, και τις διαβεβαιώσεις του Χ. Σολάνα και του προεδρεύοντα της ΕΕ υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Λ. Μισέλ, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά, πως δεν αλλάζει η ευρωπαϊκή θέση!

Ερωτώμενος αν ευσταθούν οι πληροφορίες που φέρουν τη χώρα να είχε έρθει σε συμφωνία αναφορικά με την ονομασία της γείτονα, η οποία τέθηκε σε αναστολή λόγω των εχθροπραξιών, ο ΥΠΕΞ παραδέχτηκε πως υπήρξαν επαφές και συζητήσεις, δηλώνοντας: «Είναι αλήθεια ότι προ της κρίσης είχαμε συστηματικές επαφές με όλα τα κόμματα και την κυβέρνηση συζητώντας αυτό το θέμα, και θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχε μπει σε μία πορεία, που δεν είχε λυθεί, αλλά υπήρχε αλληλοκατανόηση και μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Η κρίση οπωσδήποτε ανέστειλε αυτή τη διαδικασία».

Καταλήγοντας επ' αυτού, συμπλήρωσε ότι αυτή η συζήτηση θα μπορούσε να εμπεριέχει και την επίλυση του ονόματος, αλλά οι συνθήκες ήταν τεταμένες, υπήρχε εθνικισμός σε κάποιες πλευρές της κοινωνίας της ΠΓΔΜ που δεν επέτρεψαν να υπάρξει νηφαλιότητα που χρειάζεται για μια τέτοια απόφαση. Εξέφρασε τέλος ελπίδες για επανέναρξη της «εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων μήπως τελικά και βρούμε τη λύση, ώστε πράγματι να εμπεδωθεί αυτή η πάρα πολύ καλή διάθεση που υπάρχει».

Ο Δ. Τσοβόλας

«Απαράδεκτη και βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ την «έμμεση αλλά σαφή αναγνώριση από την κυβέρνηση του κράτους των Σκοπίων με το όνομα "Μακεδονία"». Ο Δ. Τσοβόλας κατήγγειλε ότι η ελληνική κυβέρνηση «έχει παραδοθεί άνευ όρων στις ξένες μεγάλες δυνάμεις» και ότι «θέτει συνεχώς σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Συνάντηση με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Η συνάντηση με τον Α. Τσοχατζόπουλο ορίστηκε για σήμερα Τρίτη, στις 5μ.μ., στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ