Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Στρατός και ακροδεξιοί σε «παράλληλες» επιχειρήσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Χιλιάδες άνδρες του στρατού της Κολομβίας πραγματοποιούσαν από την Κυριακή γιγαντιαία επιχείρηση εναντίον της αντάρτικης οργάνωσης Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), και σύμφωνα με δηλώσεις του στρατηγού Κάρλος Αλμπέρτο Φρασίκα στην πρωτεύουσα Μπογκοτά στις μάχες που έγιναν σκοτώθηκαν 20 αντάρτες, εκ των οποίων ο ένας ήταν ο Ουρίας Κουεγιάρ - το όνομα αυτό είναι το ψευδώνυμο του ηγετικού στελέχους των FARC Οκτάβιο Σαλαμάνκα.

Επιχαίροντας ο στρατηγός Φρασίκα είπε ότι ο Σαλαμάνκα«είχε προκαλέσει μεγάλες ζημιές στην κοινωνία μας και στο στρατό μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φερόμενος ως νεκρός ηγέτης των FARC επρόκειτο να αναχθεί σε στρατιωτική διοικητή της επαναστατικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ασοσιέιτεντ Πρες όσο και του Γαλλικού Πρακτορείου ο στρατός της Κολομβίας έχει στείλει περίπου 3.000-4.000 στρατιώτες, με την υποστήριξη 24 ελικοπτέρων Μπλάκχοκ και μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και τεθωρακισμένων, στη ζούγκλα της περιοχής Σαν Χοσέ ντελ Γκουαβιάρε, ανάμεσα στις επαρχίας Μέτα και Γκουαβιάρε της νοτιοανατολικής Κολομβίας, εναντίον περίπου 1.000 ανδρών των FARC. Οι αντάρτες είχαν 20 απώλειες και ο στρατός τρεις, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι το Σάββατο η ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας (AUC) πραγματοποίησε έφοδο στο χωριό Σάντο Τομάς, τους κατοίκους του οποίου κατηγορούσε για «σχέσεις με τις FARC» και σφαγίασε 12 εξ αυτών. Η Αστυνομία ανέφερε ότι οι άνδρες της AUC κατηγόρησαν τους 12 ότι ήταν μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και εν συνεχεία τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ