Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Στα δικαστήρια η διαμάχη με το υπουργείο

Την επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας, κατά την οποία θα κριθεί το δικαίωμα των πανεπιστημιακών γιατρών να εργάζονται ταυτόχρονα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία (ο πρόσφατος νόμος 2889/01 για την Υγεία προβλέπει τη μονομερή απομάκρυνση από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ των πανεπιστημιακών γιατρών που εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές από την 1.6.2001) ζήτησε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το υπουργείο Υγείας.

Η διαμάχη του υπουργείου Υγείας και των πανεπιστημιακών γιατρών μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες όταν 14 πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης, που εργάζονταν ταυτόχρονα στον ιδιωτικό τομέα και οι οποίοι απομακρύνθηκαν από τις πανεπιστημιακές κλινικές που υπηρετούσαν, προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί η απόλυσή τους. Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή της απόφασης του ΔΣ του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Κεντρικής Μακεδονίας για την απομάκρυνσή τους, ενώ η κύρια δίκη ορίστηκε για τον Οκτώβρη του 2002.

Απ' την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέθεσε αίτηση στο ΣτΕ ζητώντας την επίσπευση της δίκης, ώστε να διεξαχθεί εντός του Οκτώβρη του 2001. «Η επίσπευση της διεξαγωγής της κύριας δίκης, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, έχει ιδιαίτερη σημασία για την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας, διότι το καταργηθέν προνόμιο των πανεπιστημιακών γιατρών αποτελεί μέρος της όλης εξυγιαντικής προσπάθειας». Το υπουργείο μιλά για σκανδαλώδες και μοναδικό στον κόσμο προνόμιο των πανεπιστημιακών, και σημειώνει ότι «δε διατηρεί αμφιβολίες για την τελική έκβαση της υπόθεσης».

Πάντως, η απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει εν μέρει τους πανεπιστημιακούς, δημιουργεί δυσκολίες στην εφαρμογή του νόμου, αφού είναι πιθανό να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και άλλοι πανεπιστημιακοί γιατροί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ