Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Μυστήριο με το «εκρηκτικό αυτοκινητάκι»

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ.-

Μέσα στην αιχμή της τουριστικής περιόδου, του πιο δυνατού χαρτιού της ισπανικής οικονομίας, η χώρα σείεται στην κυριολεξία από διάφορες και περίεργες βομβιστικές επιθέσεις, που ακόμη και όταν δε φέρουν τη σφραγίδα της αυτόνομης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, αποδίδονται σε αυτήν. Αποτέλεσμα είναι να υφέρπει ένας πανικός, αδικαιολόγητος ίσως, ενώ το βασκικό κόμμα, που θεωρείται πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, το Ερι Μπατασούνα, να μιλά για ένα «νέο βρώμικο πόλεμο».

Χτες ακόμη ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των περίεργων επιθέσεων, όταν σύμφωνα με την αστυνομία άγνωστοι, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά οικίας Βάσκου αστυνομικού. Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη Αμπαντίνο -70 χλμ. δυτικά από το Σαν Σεμπαστιάν- και ουδείς ήταν εκείνη την ώρα στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν θύματα. Υποπτοι; Πιθανά συμμορίες νεαρών που δρουν ανεξέλεγκτα και πρόσκεινται στην ΕΤΑ...

Είναι οι ίδιες οι συμμορίες που ευθύνονται σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μαριάνο Ραχόι και για την έκρηξη του παγιδευμένου παιχνιδιού που κόστισε τη ζωή σε μία γυναίκα 62 ετών ενώ ο 16 μηνών εγγονός χαροπαλεύει. Ετσι σύμφωνα τον Ραχόι, που τις δηλώσεις του μεταφέρει το πρακτορείο «Ρόιτερς» η «επίθεση» συνδέεται άμεσα με τους νεαρούς υποστηρικτές της ΕΤΑ, παρά το γεγονός ότι η πρώτη εξέταση του τηλεκατευθυνόμενου αυτοκινήτου, το οποίο εξερράγη προχτές στο Σαν Σεμπαστιάν, δεν έδειξε τίποτα. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. «Από στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών προκύπτει ότι πρόκειται για κλασικό δείγμα "kale borroka"», όπως αποκαλείται στη βασκική γλώσσα η οργανωμένη εκστρατεία βίας στους δρόμους, στην οποία προβαίνουν νεαροί υποστηρικτές της ΕΤΑ, δήλωσε ο υπουργός. Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», το παιχνίδι ενδέχεται να είχε εγκαταλειφθεί από υποστηρικτές πολιτικού κόμματος προσκείμενου στην ΕΤΑ κατά τη διάρκεια παράνομης διαδήλωσης το Σάββατο, στο μπαρ το οποίο ανήκε στη θεία του μικρού, η οποία το πήρε και στο σπίτι με τα τραγικά αποτελέσματα. Παράλληλα, η κυβέρνηση στη Χώρα των Βάσκων, ανακοίνωσε ότι δεν πιστεύει πως πίσω από την έκρηξη βρίσκεται η ΕΤΑ ή νεαροί υποστηρικτές της, ενώ παρατήρησε ότι δεν υπήρχε σαφής στόχος, αφού το παιχνίδι εγκαταλείφθηκε το Σάββατο σε τουαλέτα ενός μπαρ. Τέλος, το Ερι Μπατασούνα, το οποίο είχε διοργανώσει τη διαδήλωση του Σαββάτου, καταδίκασε την επίθεση αλλά τόνισε ότι ίσως πρόκειται για μία επιστροφή στα χρόνια του «βρώμικου πολέμου» που είχε εξαπολύσει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 η κυβέρνηση της Ισπανίας κατά των Βάσκων αυτονομιστών, όπου οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας, απήγαγαν και δολοφονούσαν σωρηδόν μέλη και στελέχη της ΕΤΑ, ενώ το σκάνδαλο αυτό ακόμη ταλανίζει την Ισπανία.

Στο μεταξύ, η κατάσταση του τραυματισμένου βρέφους είναι «πολύ σοβαρή» έπειτα από εννιάωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα και βρίσκεται συνδεδεμένο με μηχάνημα υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών του, αναφέρεται σε ανακοίνωση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται, στο Σαν Σεμπαστιάν. Το αγοράκι έχασε και τα δύο μάτια του, ακρωτηριάστηκε στο ένα χέρι του και έχει τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ