Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Απαντούν αγωνιστικά σε εργοδοτικούς εκβιασμούς και κυβερνητική κοροϊδία

«Συμπάθεια» από την κυβέρνηση για τα... «πολυσύνθετα προβλήματα των εργαζομένων», τα οποία η ίδια οξύνει με την πολιτική στήριξης του κεφαλαίου

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») συνεχίζοντας τον αγώνα για πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Συσπειρωμένοι στην πλειοψηφία τους στο Πανελλαδικό Σωματείο τους, δίνουν τη μάχη κόντρα στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, που επιδιώκει να τους εξαναγκάσει να υπογράψουν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους για να υπηρετηθούν τα επιχειρηματικά της σχέδια.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι πιέζονται από την «Καρυπίδης» να συναινέσουν στο σχέδιο για ουσιαστική μεταβίβαση της επιχείρησης στη «MARKET IN» (τυπικά θα εξακολουθούν να έχουν εργοδότη την «Καρυπίδης ΑΒΕΕ»), χωρίς όμως διασφάλιση συνέχισης της εργασιακής τους σχέσης, διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας, αλλά και των δεδουλευμένων. Συγκεκριμένα, εκβιάζονται να υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο αποδέχονται «κούρεμα» των χρωστούμενων δεδουλευμένων κατά 50% και τροποποίηση των όρων σύμβασης (ατομικές συμβάσεις) με μείωση μισθού κατά τουλάχιστον 20%. Επίσης, καλούνται να αποδεχθούν μαζικές απολύσεις αφού στα σχέδια των εργοδοτών γίνεται αναφορά (χωρίς καμία δέσμευση) για διατήρηση περίπου 1.000 θέσεων εργασίας από τις 1.400 που είναι σήμερα.

Στη διάρκεια της κινητοποίησής τους, οι εργαζόμενοι απαίτησαν και συναντήθηκαν με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Ν. Ηλιόπουλο, που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για προγραμματισμένες συναντήσεις. Υπήρξε δέσμευση για νέα συνάντηση σήμερα με τον γγ του υπουργείου, ενώ ανακοινώθηκε η πρόθεση του υπουργείου να καλέσει νέα τριμερή συνάντηση προς το τέλος της βδομάδας.

Από την πλευρά της, η Ε. Αχτσιόγλου περιορίστηκε σε μια... περιγραφή της κατάστασης, λες και δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που τη διατηρεί και την ενισχύει για λογαριασμό του κεφαλαίου: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι πολυσύνθετα, καθώς βρίσκονται μπροστά σε βίαιες αλλαγές των εργασιακών τους σχέσεων, πολύ συχνά και με όρους διλημμάτων ανάμεσα στην απόλυση και την επιλογή μιας πολύ δυσκολότερης εργασιακής συνθήκης, και αφορούν ένα σύνολο επιχειρήσεων», όταν η ίδια η κυβέρνηση προμοτάρει τα εν λόγω «διλήμματα» στο πλαίσιο των νέων αντεργατικών ανατροπών που μεθοδεύει μαζί με το κουαρτέτο!

Τέλος, σε ό,τι αφορά το έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ που διεκδικούν οι εργαζόμενοι και για το οποίο το υπουργείο έχει δεσμευθεί εδώ και καιρό, και πάλι δεν παρουσιάστηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ