Πέμπτη 23 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΙ» ΔΗΜΟΙ
Νέοι περιορισμοί στη λαϊκή έκφραση

Η κυβέρνηση καταργεί τώρα τα Τοπικά Συμβούλια και τα αντικαθιστά με παρέδρους χωρίς δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά Συμβούλια

Στον παραπέρα περιορισμό της δημοκρατικής εκπροσώπησης των πολιτών στην πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση προχωρά η κυβέρνηση, με την κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων των Δημοτικών Διαμερισμάτων (πρώην κοινότητες ή δήμοι που συνενώθηκαν σε ένα δήμο με το νόμο «Καποδίστρια»).

Με διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών για τη «Δημοτική Αποκέντρωση» - που αναμένεται να περιληφθούν στο νομοσχέδιο για τις διαδημοτικές συνεργασίες - προωθούνται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων έως και η κατάργηση τους. «Επιτυγχάνεται» έτσι ο παραπέρα περιορισμός της έκφρασης της λαϊκής βούλησης μέσω των αντιπροσώπων τους στα όργανα λήψης των αποφάσεων, αλλά και η ισχυροποίηση των πλειοψηφιών που αποκτούν την εξουσία σε ένα δήμο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, κατοχυρώνεται ήδη από το αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των Δημοτικών Συμβουλίων, τέτοιο που κλέβει ψήφους από παρατάξεις της μειοψηφίας, ώστε η παράταξη που κερδίζει ένα δήμο να εκλέγει απαραίτητα τα 2/3 των μελών του σώματος.

Ο στόχος είναι σαφής: Η συγκεντροποίηση της εξουσίας σε μια ελεγχόμενη παράταξη και η φίμωση (μέσα από τον περιορισμό των αντιπροσώπων τους στα όργανα λήψης αποφάσεων) των μικρότερων κομμάτων ή των απόψεων που δεν εξυπηρετούν την κυρίαρχη πολιτική. Χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα του υπουργείου, που μοιράστηκε και στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σημειώνεται: «Καταργείται η διαδικασία εγγυημένης αντιπροσώπευσης των δημοτικών διαμερισμάτων στο δημοτικό συμβούλιο». Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών διατείνεται ότι με τη συγκεκριμένη επιλογή θα λειτουργήσουν πιο εύρυθμα οι δήμοι.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατάργηση των Τοπικών Συμβουλίων σε δημοτικά διαμερίσματα με πληθυσμό έως 500 κατοίκους. Σ' αυτά εκλέγεται ένας πάρεδρος από το συνδυασμό του δημάρχου, δηλαδή της πλειοψηφίας, ο οποίος θα μπορεί να μετέχει στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στα Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό πάνω από 500 κατοίκους εκλέγεται τριμελές Τοπικό Συμβούλιο, εκ των οποίων τα δύο μέλη προέρχονται από την παράταξη του δημάρχου και το ένα από τον επιλαχόντα συνδυασμό. Σε Δημοτικά Διαμερίσματα με πληθυσμό πάνω από 1.500 κατοίκους εκλέγεται πενταμελές Τοπικό Συμβούλιο, τρεις από την πλειοψηφία και οι δύο από τον επιλαχόντα συνδυασμό.

Και στις δύο περιπτώσεις τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στα Δημοτικά Συμβούλια, όπου και λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις περιοχές που υποτίθεται πως εκπροσωπούν.

Σήμερα τα Τοπικά Συμβούλια μετέχουν διά των αντιπροσώπων τους στο Δημοτικά Συμβούλια με δικαίωμα ψήφου.

Πάντως η νέα «δημοτική αποκέντρωση» του υπουργείου καταδεικνύει την αποτυχία του «Καποδίστρια», αλλά και την προχειρότητα στην προετοιμασία του. Το θέμα αναμένεται να συζητήσει αναλυτικά το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ την ερχόμενη βδομάδα, ωστόσο ήδη έχουν διατυπωθεί σημαντικές αντιδράσεις. Σχολιάζοντας τις νέες διατάξεις ο Παναγιώτης Βακαλόπουλος, πρώην δήμαρχος Ταύρου, υπογράμμισε στο «Ρ»: «Οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο ουσιαστικά συντείνουν στην κατάργηση της δυνατότητας της λαϊκής έκφρασης και της εκπροσώπησης των τοπικών περιοχών στα Δημοτικά Συμβούλια. Παράλληλα καταδεικνύουν την αδυναμία εφαρμογής του νόμου "Καποδίστρια" και την προχειρότητα με την οποία προχωρά η κυβέρνηση στη δημιουργία τέτοιων μορφών αυτοδιοίκησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ