Τετάρτη 21 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ο Τραμπ Πρόεδρος και με τους εκλέκτορες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ολοκλήρωση της επίσημης διαδικασίας εκλογής του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων δεν επέφερε μεγάλες ανατροπές στο ταραγμένο ενδοαστικό σκηνικό των ΗΠΑ, αφού επιβεβαίωσε την εκλογή του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ. Εξελέγη και επίσημα Πρόεδρος με τις ψήφους 304 εκλεκτόρων από τους 306 που αναδείχθηκαν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοέμβρη. Οι δύο που δεν τον ψήφισαν δεν επέλεξαν την Δημοκρατική αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον. Ο ένας εκ των δύο ψήφισε τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη του Οχάιο, Τζον Κάσικ, και ο άλλος τον πρώην γερουσιαστή του Τέξας, Ρον Πολ.

Η Κλίντον, που ήρθε πρώτη στις ψήφους των πολιτών με διαφορά άνω των 2.600.000 ψήφων από τον Τραμπ, πήρε τις ψήφους 227 εκλεκτόρων. Οχι μόνο δεν βγήκε κερδισμένη από τις ενδοαστικές πιέσεις για αποτροπή της εκλογής Τραμπ, αλλά έχασε και τις ψήφους τεσσάρων εκλεκτόρων, εκ των οποίων οι τρεις ήταν στην Ουάσιγκτον και ψήφισαν τον... Κόλιν Πάουελ (πρώην υπουργό Εξωτερικών επί προεδρίας Τζ. Ου. Μπους) και ένας στη Χαβάη που ψήφισε τον εσωκομματικό αντίπαλό της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς.

Η επίσημη εκλογή του Τραμπ από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων προκάλεσε την ικανοποίησή του. Σε σύντομο μήνυμά του, ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «ιστορικό βήμα για το λαμπρό μέλλον».

Στο μεταξύ, στη Γερουσία ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί γερουσιαστές εντείνουν τις πιέσεις, με στόχο τη συγκρότηση νέας επιτροπής, που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για ρωσικές ηλεκτρονικές υποκλοπές πριν και κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών. Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα και Σούζαν Κόλινς από το Μέιν φαίνεται να πρωτοστατούν σε αυτές τις πιέσεις για τη συγκρότηση της επιτροπής, με την τελευταία να σημειώνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες «για τον επιθετικό κυβερνοπόλεμο από τη Ρωσία και την Κίνα».

Τέλος, χτες, εξέφρασαν «ανησυχία» διάφορες ομάδες προώθησης των μονοπωλιακών κατασκευαστικών συμφερόντων, που είχαν ενθαρρυνθεί από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για επενδύσεις ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίου πάνω στον εκσυγχρονισμό υποδομών σε οδοποιία, μεταφορές, Ενέργεια, Εκπαίδευση, Υγεία κ.λπ. Αφορμή έδωσαν δηλώσεις του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, και του επικείμενου προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους, πως οι επενδύσεις στις υποδομές δεν θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ