Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης

Ούτε ένας, ούτε δύο. Ολη η χώρα διαδηλώνει κατά των νέων οικονομικών μέτρων

Associated Press

Ούτε ένας, ούτε δύο. Ολη η χώρα διαδηλώνει κατά των νέων οικονομικών μέτρων
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Ο,τι «προσπάθειες» και να καταβάλλει η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Φερνάντο ντε λα Ρούα, για να μπορέσει, όπως τονίζει, να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας, δε δείχνουν να αποδίδουν... παρά τη διάθεση από το ΔΝΤ, έκτακτου δανείου ύψους 8 δισ. δολαρίων και τα πολύ αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, όπως την περικοπή των μισθών και των συντάξεων κατά 13%. Ετσι, χτες εκ νέου, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις αξιωματούχων, ανακοίνωσε προς τον ανήσυχο και εξαιρετικά οργισμένο αργεντινό λαό, ότι θα πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει ακόμη μεγαλύτερες θυσίες, καθώς ετοιμάζονται και νέες βαθύτερες περικοπές, όπως προβλέπονται και από τους όρους του νέου δανείου.

Πού ακριβώς θα κάνει αυτές τις περικοπές η κυβέρνηση ντε λα Ρούα είναι άγνωστο, καθώς ήδη η πάλαι πότε μεσαία τάξη έχει συνθλιβεί, η μεγάλη ανεργία συνεχώς μεγαλώνει, το εθνικό νόμισμα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση του, η φορολογία αυξάνεται, και η πίστωση είτε πολιτών είτε επιχειρήσεων είναι πια αδύνατη, καθώς όλοι είναι χρεωμένοι. Συνεπώς, τα νέα αυτά που ανακοινώθηκαν χτες ήταν αυτά που έστειλαν στο πυρ το εξώτερο και τους τελευταίους που ίσως εξακολουθούσαν να τρέφουν ψευδαισθήσεις, όσον αφορά τη διέξοδο από την κρίση, «μέσω του ορθού δρόμου του εκσυγχρονισμού» και της ανάπτυξης κατ' επιταγή του ΔΝΤ και των άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Επιπροσθέτως, και οι προβλέψεις που κάνουν οι αναλυτές δεν είναι οι καλύτερες, καθώς ακόμη και οι εφημερίδες, που χαρακτηρίζονται φιλοκυβερνητικές χαρακτηρίζουν το δάνειο και τα μέτρα «τη μοναδική τελευταία ευκαιρία» πριν την κόλαση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αργεντινός Πρόεδρος, στο διάγγελμά τους προς τα 36 εκατομμύρια των πολιτών της χώρας, δήλωσε ότι το δάνειο και οι εξελίξεις «θα πρέπει να μας κάνουν όλους χαρούμενους»..!

Και φυσικά να έχουν πίστη... όπως σύστησε και ο υπουργός Οικονομικών, Ντομίνγκο Καβάγιο, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Πίστη προς το ναυαγισμένο τραπεζικό σύστημα, αλλά και την κυβέρνηση! Εννοείτε ότι ο Καβάγιο δεν μπόρεσε να μην τονίσει ότι δε θα πρέπει να αναμένονται άμεσα κάποια αποτελέσματα: «Δεν είναι μία εύκολη λύση, αυτή που προσπαθούμε να επιτύχουμε», διευκρίνισε ο υπουργός οικονομικών.

Κορυφώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις

Ισως είναι και μία λύση... όσοι κατορθώσουν να επιζήσουν από την πείνα, ή καταφέρουν να αντέξουν και να μείνουν στη χώρα, αφού τώρα πια τα καραβάνια των μεταναστών πληθύνονται, μπορεί και να ανανήψουν οικονομικά. Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, από πολιτικής πλευράς, η νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, χρονικά δε θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή, καθώς οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι συνεχείς, και πολλοί θα θελήσουν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση, κατά τις επικείμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, που είναι προσδιορισμένες για τις 14 Οκτωβρίου.

Οπως επισημαίνουν όλοι η πιο δύσκολη αποστολή, της κυβέρνησης είναι να πείσει και να αντιμετωπίσει τα εκατομμύρια των εργαζομένων που βρίσκονται για δεύτερο μήνα σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Προχτές, εκατοντάδες χιλιάδες, δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακό προσωπικό (το οποίο έχει ξεκινήσει από την Τρίτη απεργία επ' αόριστον) και γιατροί διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα, ενώ η αιχμή της κινητοποίησης ήταν η διαδήλωση στο Μπουένος Αϊρες, η οποία διασχίζοντας όλη την πόλη κατέληξε στο προεδρικό μέγαρο και καταδίκασε την «υποταγή» της Αργεντινής στις επιταγές των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΔΝΤ. Η αστυνομία, και αυτή τη φορά, αντιμετώπισε με περισσή αυστηρότητα τους διαδηλωτές και οι συγκρούσεις δεν έλειψαν

Εν τω μεταξύ, νέος γύρος συντονισμένων κινητοποιήσεων, όλων σχεδόν των εργατικών συνδικάτων, σχεδιάζεται για τις αμέσως επόμενες μέρες, όπου αναμένεται να κορυφωθεί η σύγκρουση εργαζομένων και κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ