Παρασκευή 24 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Προσφυγή Μιλόσεβιτς για τον τερματισμό της κράτησής του!

Associated Press

ΧΑΓΗ.-

Σε μία βδομάδα αναμένεται να αποφανθεί ολλανδικό δικαστήριο επί του αιτήματος που κατέθεσε χτες η νομική εκπροσώπηση του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, επειδή, αφ' ενός τίθεται παράνομα υπό κράτηση επειδή συνελήφθη παρά τη θέλησή του και, αφ'ετέρου, επειδή είναι υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα του ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ) της Χάγης, καθώς το σώμα δε συγκροτήθηκε όπως θα έπρεπε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αλλά από το Συμβούλιο Ασφαλείας!

Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», η νομική εκπροσώπηση του Μιλόσεβιτς ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τού Μιλόσεβιτς, αποκάλεσε το ΔΠΔ της Χάγης «δικαστήριο μαριονέτα του ΝΑΤΟ», σημείωσε πως η κράτηση του πρώην Προέδρου εντάσσεται στο «αντισερβικό κυνήγι μαγισσών» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Οι δικαστές που εκπροσωπούν την πολιτεία της Ολλανδίας, επρόκειτο να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους αργότερα χτες βράδυ. Ακολούθως, ο δικαστής του δικαστηρίου του Αμστερνταμ θα αποφασίσει, πιθανότατα σε μία βδομάδα, εάν θα προτείνει την απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ή θα προτείνει τη συνέχιση της κράτησής του και άρα την πραγματοποίηση της δίκης του από το ΔΠΔ...

Το ίδιο 24ωρο, το ρωσικό πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, επικαλούμενο χτεσινή τηλεφωνική συνομιλία του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με τον αδελφό του (πρώην πρεσβευτή της χώρας στη Μόσχα) Μπόρισλαβ, μετέδωσε πως ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κάλεσε τους υποστηριχτές του στη Ρωσία να «αντισταθούν στη ΝΑΤΟική επίθεση», πως το γεγονός της σύλληψής του και της προσαγωγής του στη Χάγη δεν ήταν μία «μορφή επίθεσης μόνον σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, αλλά και ενάντια σε άλλους λαούς και κράτη» και πως το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ «είναι οι πραγματικοί φασίστες που χρησιμοποιούν αντί της ναζιστικής σβάστικας τη λέξη "δημοκρατία"».

Τέλος, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοφωνικό δίκτυο Β-92, χτες, το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εξακολουθεί (ακόμη!) να μελετά εάν η επιχείρηση σύλληψης και μεταφοράς του Μιλόσεβιτς στη Χάγη ήταν αντισυνταγματική ή όχι... Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σάβο Μάρκοβιτς, δήλωσε χτες πως η διαδικασία συνεδρίασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι σε εξέλιξ,η προσθέτοντας: «Το ζήτημα εκτιμάται και η όποια απόφαση θα πρέπει να υιοθετηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Πάντως, μετά από αίτημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, η σχετική συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου θα γίνει με το άνοιγμα των εργασιών του Σώματος τον ερχόμενο μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ