Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΣΤΟΥΠΑΘΕΙΟ» ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Αβέβαιο καθεστώς λειτουργίας

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Αποστόλη Τασούλα, έκανε περιοδεία στο σχολείο

Εκπαίδευση στον αργαλειό
Εκπαίδευση στον αργαλειό
Μια ακόμα πτυχή της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) ήρθε στο προσκήνιο χτες στο «Στουπάθειο» ειδικό σχολείο του Χαλανδρίου στη διάρκεια της περιοδείας του βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα.

Είναι η άλλη - η πραγματική εικόνα - στα ιδρύματα πρόνοιας, από εκείνη που προσπάθησε να επιδείξει ο υφυπουργός Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης κατά την περιοδεία του με τη Φιλανδή υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Εύα Μπιαντέτ, που βρίσκεται στη χώρα μας, ξεναγώντας τη στο Ιδρυμα Αποκατάστασης «Θεοτόκος». (Μάλιστα και το «Θεοτόκος» απειλείται με συρρίκνωση, καθώς το υπουργείο Υγείας καλύπτει μόλις το 59% των λειτουργικών εξόδων του).

Το «Στουπάθειο» - ένα από τα πρώτα ειδικά σχολεία που λειτούργησε στη χώρα μας και το οποίο προσφέρει 38 χρόνια τώρα, με τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του, σημαντικές υπηρεσίες στον τομέα της εκπαίδευσης και κατάρτισης ατόμων με νοητική στέρηση - αντιμετωπίζει κτιριακό πρόβλημα, αλλά και πρόβλημα πρόσληψης και ανανέωσης του προσωπικού του. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου επιχορηγούμενο από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και ανήκει στις υπηρεσίες του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής (ΚΨΥ), το οποίο τυπικά καταργήθηκε με το νόμο 2716/1999 «για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ψυχικής υγείας». Οι υπηρεσίες του ΚΨΥ συνεχίζουν να λειτουργούν σε αβέβαιο καθεστώς, καθώς ο νόμος προβλέπει την κατάργηση των υπαρχουσών μονάδων του ΚΨΥ. Ενδεικτικό του χάους που έχει δημιουργηθεί είναι ότι από την ψήφιση του νόμου μέχρι τώρα από το ΚΨΥ έχουν αποχωρήσει 60 εργαζόμενοι, οι οποίοι ποτέ δεν αντικαταστάθηκαν.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με το προσωπικό του «Στουπάθειου»
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με το προσωπικό του «Στουπάθειου»
Αντίστοιχα στο «Στουπάθειο» χρειάζονται ξυλουργός, υπεύθυνος κήπου και καθαρίστριες, αλλά είναι αδύνατον να προσληφθούν, ενώ φόβους για το μέλλον του «Στουπάθειου», σε περίπτωση αποχώρησης εργαζομένων - αρκετοί εκ των οποίων εργάζονται στο σχολείο 35 χρόνια - εξέφρασε η διευθύντρια του σχολείου, Γ. Ευθυμιοπούλου. «Το αβέβαιο καθεστώς λειτουργίας του σχολείου, το γεγονός ότι θεσμικά δεν είμαστε προσδιορισμένοι, δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζομένους. Εργαζόμαστε σήμερα χωρίς να ξέρουμε αν αύριο θα καταργηθούμε», επισήμανε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του σχολείου, Νίκος Χαβέλος.

Παράλληλα, η Γ. Ευθυμιοπούλου υπογράμμισε ότι το «Στουπάθειο» στεγάζεται στο ίδιο κτίριο από την αρχή της λειτουργίας του και ο χώρος μετά βίας καλύπτει τις ανάγκες των 72 παιδιών που φοιτούν σε αυτό και ειδικότερα, καθώς σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο καλούνται να λειτουργήσουν τα εργαστήρια γαζωτικής, χειροτεχνίας, υφαντικής, οικοκυρικής, κεραμικής και το ξυλουργείο. Ο σεισμός της 7.9.1999 δημιούργησε προβλήματα στο κτίριο, που διορθώθηκαν.

Ενδιαφέρον έχει η απάντηση στο ερώτημα, αν συμμετέχουν -και πώς βλέπουν- τα κοινοτικά προγράμματα για τα ΑμΕΑ: Τα κοινοτικά προγράμματα, αναφέρθηκε, αφορούν κυρίως την επαγγελματική κατάρτιση και δεν καλύπτει άλλες ανάγκες. Μάλιστα η επαγγελματική κατάρτιση υπερκαλύπτεται, αφού πολλά παιδιά παίρνουν μέρος δυο και τρεις φορές. Μ' άλλα λόγια καταρτίζονται ήδη καταρτισμένοι και μετά στέλνονται στα σπίτια τους, αφού δεν υπάρχουν δομές απασχόλησης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας μετά το τέλος της περιοδείας στο «Στουπάθειο», δήλωσε στο «Ρ»: «Διαπιστώσαμε ότι το ίδρυμα αντιμετωπίζει προβλήματα χώρου, πρόσληψης και ανανέωσης προσωπικού, αλλά και θεσμικά προβλήματα. Την αδιαφορία του κράτους για το "Στουπάθειο" παλεύουν με φιλότιμες προσπάθειες και μεγάλη προσφορά να το αντισταθμίσουν οι εργαζόμενοι. Η ειδική αγωγή, η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, αλλά και άλλοι ευαίσθητοι τομείς θα πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο, να υπάρχει ειδική φροντίδα του κράτους γι' αυτούς τους τομείς, αν πραγματικά θέλουμε να είναι αποδοτικοί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ