Τετάρτη 26 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Εγκαινιάζεται μεθαύριο με «αλμυρό» εισιτήριο και απεργία

Με απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» (ΗΣΑΠ), αλλά και «τσουχτερές» αυξήσεις 39% στα εισιτήρια... εγκαινιάζεται μεθαύριο η λειτουργία του «κουτσουρεμένου» μετρό της Αθήνας, που κόστισε στον ελληνικό λαό ο «κούκος αηδόνι» με τα «πανωπροίκια».

Η κυβέρνηση, για να «χρυσώσει το χάπι», αποφάσισε μόνο για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τη δωρεάν μετακίνηση του επιβατικού κοινού σε όλα τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ, «ηλεκτρικό» και μετρό) και ειδικά για το Φλεβάρη, έκπτωση 2.000 δραχμών στη μηνιαία κάρτα απεριόριστων διαδρομών, που κοστίζει 10.000 δρχ.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στον «ηλεκτρικό σιδηρόδρομο» αποφάσισαν ομόφωνα να υποδεχτούν τη λειτουργία του μετρό με 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) αύριο Πέμπτη και παράλληλη γενική συνέλευση στο θέατρο «Γκλόρια», απ' όπου προγραμματίζουν πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Με τον τρόπο αυτό αντιδρούν στην ξεχωριστή λειτουργία μετρό και ΗΣΑΠ (από δύο διαφορετικούς φορείς), αν και πρόκειται για ενιαίο συγκοινωνιακό έργο, καταγγέλλοντας ότι η παράλληλη λειτουργία εκτός όλων των άλλων αρνητικών, σημαίνει και τεράστια επιβάρυνση στο κόστος λειτουργίας. Επίσης, αντιδρούν στην επιχειρούμενη αλλαγή προς το χειρότερο όλου του εργασιακού, ασφαλιστικού και θεσμικού πλαισίου που ισχύει σήμερα, καθώς με την ασφάλιση των νεοπροσληφθέντων στην «Αττικό Μετρό» σε διαφορετικούς φορείς, τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ οδηγούνται σε διάλυση και κατ' επέκταση οδηγείται σε ανατροπή το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό τους καθεστώς.

Οσον αφορά στα εισιτήρια του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα, 31 Γενάρη, η μετακίνηση και στις τρεις ζώνες του «ηλεκτρικού» εξομοιώνεται με το εισιτήριο του μετρό και θα κοστίζει πλέον 250 δραχμές, από 180 δρχ. που κοστίζει σήμερα (αύξηση 39%). Με το ίδιο εισιτήριο επιτρέπεται η μετεπιβίβαση στις δύο γραμμές του μετρό, μέσω των σταθμών της Ομόνοιας και της Αττικής. Η μετακίνηση μόνο στις δύο ζώνες του «ηλεκτρικού» θα κοστίζει 150 δρχ., από 120 δρχ. σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι ως πρώτη ζώνη στον «ηλεκτρικό» ορίζεται η διαδρομή Πειραιάς - Μοναστηράκι, ως δεύτερη η διαδρομή Μοναστηράκι - Ανω Πατήσια και ως τρίτη η διαδρομή Ανω Πατήσια - Κηφισιά. Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια του μετρό και του «ηλεκτρικού» θα ισχύουν για 90 λεπτά από την ακύρωσή τους και μόνο προς την κατεύθυνση απομάκρυνσης από το σταθμό επιβίβασης.

Οι κάρτες

Η τιμή για τις μηνιαίες κάρτες απεριόριστων διαδρομών για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ παραμένει στις 5.000 δρχ., όπως στις 120 δρχ. παραμένει και η τιμή των εισιτηρίων για λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ καθιερώνεται και κάρτα με 10.000 δρχ., η οποία θα ισχύει για μετακίνηση σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Ακόμα, θα διατίθενται κάρτες ετήσιας διάρκειας έναντι 50.000 δρχ. για μετακινήσεις μόνο με λεωφορεία και τρόλεϊ και 100.000 δρχ. για μετακινήσεις με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα. Επίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα καθιερώνεται και ημερήσιο εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών, το οποίο θα κοστίζει 1.000 δρχ. και θα ισχύει για 24 ώρες από την ακύρωσή του.

Τέλος, από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι όσοι έχουν προμηθευτεί εισιτήρια του «ηλεκτρικού» με τις ισχύουσες τιμές, αυτά θα ισχύσουν μέχρι και τις 29 Φλεβάρη 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ