Τετάρτη 25 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να βαδίσουμε για μια νέα κοινωνική οργάνωση της οικονομίας, που στόχο θα έχει μόνο την ευημερία των λαών

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στο ενημερωτικό δίκτυο «Euronews». Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

-- Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας στο «Euronews» και θέλω να ξεκινήσω με τη μεγάλη είδηση των ημερών, που είναι η αλλαγή ηγεσίας στο Λευκό Οίκο. Την Παρασκευή ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος και βλέπουμε ότι υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη. Ενα πρώτο σχόλιο μετά και την ομιλία στο Καπιτώλιο, που ήταν λίγο αμφιλεγόμενη.

-- Κοιτάξτε, η ομιλία στο Καπιτώλιο ήταν μια συνέχεια της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας, αυτό μπορεί να αποτυπωθεί ως εκτίμηση της πρώτης στιγμής, όμως μένει να δούμε. Εμείς παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, είναι η πρώτη οικονομική, πολιτική, στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, επιδρούν σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αρα, απ' αυτή την άποψη, μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί, γιατί ξέρετε μέχρι τώρα μας έχουν συνηθίσει οι Αμερικάνοι πολλές φορές προεκλογικά άλλα να λένε στα λόγια και μετά στην πράξη να έχει μια συνέχεια τουλάχιστον η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, να μην έχει δηλαδή φοβερές και τραγικές διαφοροποιήσεις. Ομως, στη σημερινή εποχή, στη σημερινή φάση που περνάμε, πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι έχουμε και αλλαγές και ανακατατάξεις στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία. Για παράδειγμα, είναι φανερό ότι και ο Τραμπ και οι ΗΠΑ συνολικά ανησυχούν για τις εξελίξεις με την Κίνα, η οποία έχει πλασαριστεί πλέον στη δεύτερη θέση, είναι δεύτερη οικονομική δύναμη, υπάρχει αρνητική αλλαγή του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ σε σχέση με την Κίνα, η Κίνα έχει γίνει κράτος - πιστωτής, πρώτος πιστωτής των ΗΠΑ. Δηλαδή, οι Αμερικάνοι χρωστάνε στους Κινέζους τώρα πάνω από 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, είναι τεράστιο ποσό για τα σημερινά δεδομένα. Αρα, απ' αυτή τη σκοπιά πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και νομίζω ότι η πολιτική Τραμπ, σε αυτό τον τομέα, θα θεωρήσει ως νούμερο 1 αντίπαλο την Κίνα αυτή τη στιγμή. Και βεβαίως θα κάνει και ενέργειες για να εμποδίσει, απ' ό,τι έχει πει και ο ίδιος, την πιο στενή συνεργασία Κίνας - Ρωσίας, η οποία Ρωσία μπορεί να μην είναι οικονομική δύναμη ή να απειλεί τις ΗΠΑ, όμως είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη, στρατιωτικά η Ρωσία είναι δεύτερη δύναμη αυτή τη στιγμή στον κόσμο.

-- Μάλιστα ο Τραμπ σε αντίθεση με τους προκατόχους του έχει δηλώσει μια φιλική διάθεση απέναντι στον Πούτιν, ότι θέλει μια προσέγγιση, κατά πόσο αυτό θα γίνει θα το δούμε στην πορεία...

-- Γιατί μεγαλώνουν και οι ανταγωνισμοί τους και οι αντιθέσεις και βέβαια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις όταν τσακώνονται, λέμε, στο βάλτο τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια, οι λαοί, άλλες χώρες.

-- Ακούσαμε τον κ. Τραμπ, ο οποίος έχει εξαπολύσει μια ευθεία επίθεση απέναντι στην Ενωμένη Ευρώπη και φυσικά απέναντι στη Γερμανία και το είπε πολύ ξεκάθαρα και στην ομιλία του. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποιες εξελίξεις και στην Ευρώπη;

-- Η πολιτική του Τραμπ, φαίνεται, αυτή τη στιγμή όσον αφορά το εσωτερικό της χώρας του, θα ευνοήσει τον προστατευτισμό, δηλαδή την προστασία των εγχώριων προϊόντων στον ανταγωνισμό τους με τα ξένα, κυρίως τα κινεζικά εμπορεύματα που εισάγονται, άρα θα ακολουθήσει μια πολιτική όχι εθνικής περιχαράκωσης, όπως λένε ορισμένοι, αλλά του προστατευτισμού, που τον έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν κι άλλα καπιταλιστικά κράτη. Αρα, απ' αυτή τη σκοπιά ευνοεί τάσεις αντίστοιχες και στην ΕΕ, οι οποίες έχουν έναν ευρωσκεπτικισμό, αλλά σε αντιδραστική κατεύθυνση, όπως ήταν για παράδειγμα στη Μεγάλη Βρετανία. Και βέβαια, βλέπουμε αυτό το ρεύμα να δυναμώνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη της ΕΕ και της Ευρωζώνης και μένει να το παρακολουθήσουμε και να το δούμε, γιατί κι εκεί πλέον δημιουργούνται τάσεις απόσχισης απ' αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

-- Πώς το βλέπετε αυτό; Κι εσείς έχετε πει ότι λύση για την Ελλάδα είναι να βγούμε απ' την ΕΕ, πώς βλέπετε το γεγονός ότι και πολλοί λαοί στρέφονται σε δυνάμεις που δεν έχουν το αριστερό πρόσημο, αλλά σε δυνάμεις που ουσιαστικά επιτίθενται στις ελίτ και ζητούν επιστροφή στα έθνη - κράτη.

-- Επιβεβαιώνεται ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, 2008 - 2009 μέχρι σήμερα, ότι η ΕΕ και η Ευρωζώνη δεν αποτελούν ένα συνεκτικό, μόνιμο σχηματισμό, έτσι όπως παρουσιαζόταν έως σήμερα. Εχουν δυναμώσει αυτές οι τάσεις απόσχισης, οι άξονες και οι αντιάξονες που λέγαμε παλιότερα, άρα απ' αυτή τη σκοπιά δυναμώνει και ο σκεπτικισμός σε ηγετικούς κύκλους της ΕΕ και μέσα στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, για απόσχιση είτε κάποιων κρατών και δημιουργία ενός πιο σκληρού πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης, είτε με επιμέρους δημοψηφίσματα κάποιες χώρες να φεύγουν απ' την ΕΕ κ.λπ. Η δική μας αντίληψη για την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν έχει σχέση με αυτές τις αντιδραστικές, συντηρητικές κατά την άποψή μας αντιλήψεις του ευρωσκεπτικισμού. Η δική μας πρόταση, ως ΚΚΕ, είναι ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με αλλαγή νομίσματος, όποιο νόμισμα και να κάνεις στην Ελλάδα, να γυρίσεις στη δραχμή ή να συνδεθείς με άλλο νόμισμα, όπως και να το πεις, είναι ένα εργαλείο, δεν λύνει το πρόβλημα. Το ζήτημα είναι ότι χρειάζονται συνολικότερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, χρειάζεται, όπως λέμε εμείς, μια νέα κοινωνική οργάνωση, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, δηλαδή των μεγάλων εργοστασίων, του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, δηλαδή δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, που πρέπει να τα έχει στα χέρια της η εργατική - λαϊκή εξουσία, και σε αυτή την κατεύθυνση να σχεδιάσεις πανεθνικά, επιστημονικά την οικονομία της χώρας και την ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Αρα, αυτό είναι ένα συνολικό σχέδιο, που σχετίζεται με την αποδέσμευση απ' την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας η αποδέσμευση απ' την Ευρωζώνη και την ΕΕ.

-- Υπάρχει μια ερώτηση εδώ, τι μπορούμε να κάνουμε; Μια Ελλάδα που βρίσκεται στην πολύ κακή κατάσταση που βρίσκεται, και μάλιστα με διάφορες προκλήσεις, εξωτερικούς παράγοντες, και αυτό που προτείνετε εσείς δεν το προτείνει καμία άλλη δύναμη και πολλοί λένε τι θέλουμε; Να απομονωθούμε;

-- Μας ενδιαφέρει κυρίως να το προτείνουν οι λαοί, οι εργαζόμενοι, όλοι αυτοί που αγωνιούν και υποφέρουν και να ακούσουν τις προτάσεις του ΚΚΕ, του κομμουνιστικού, του εργατικού κινήματος και να συμπορευτούν με αυτές. Δεν είναι λύση να στρέφουν την οργή τους, τη δυσαρέσκειά τους είτε σε ακροδεξιές, είτε σε ρατσιστικές, είτε σε εθνικιστικές φασιστικές δυνάμεις. Αυτό είναι αδιέξοδο. Διότι όλες αυτές οι δυνάμεις είναι γέννημα θρέμμα αυτού του συστήματος της βαρβαρότητας, που έχει γεννήσει όλα αυτά τα προβλήματα, της οικονομικής κρίσης, της ανεργίας, της ανέχειας και της φτώχειας των λαών. Αρα, λοιπόν, πρέπει να σταθούμε σε άλλη κατεύθυνση, να βαδίσουμε για μια νέα κοινωνική οργάνωση της οικονομίας, που στόχο θα έχει μόνο την ευημερία των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ