Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εικονογράφος του λαϊκού αγώνα

Τίμησαν τον Σπύρο Μελετζή

Στον απόηχο της επίσκεψης Κλίντον, που επιβεβαίωσε την κυβερνητική υποτέλεια, και με έντονη την οργή για την απροκάλυπτη προσπάθεια φίμωσης της λαϊκής αγανάκτησης, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του Σπύρου Μελετζή. Οι φωτογραφίες - ντοκουμέντα από τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού κατά την περίοδο 1940 - 1945, οι φωτογραφίες - μαρτυρίες της αντίστασης του λαού μας ενάντια στον κατακτητή, αποκτούν μια ξεχωριστή σημασία και διαχρονικότητα. Εξήντα χρόνια μετά, παρουσιάζονται στο κοινό, τη στιγμή που βρισκόμαστε σε νέους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, ενάντια στην αμερικανοκρατία και τα προωθούμενα σχέδια του ευρωατλαντικού φασισμού του ΝΑΤΟ.

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Μουσείου. Αντιστασιακοί, δεκάδες φίλοι και σύντροφοι, συνοδοιπόροι του Σπύρου Μελετζή στον αγώνα για λαϊκή ανεξαρτησία μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ, τίμησαν το φωτογράφο της Εθνικής Αντίστασης, τον εικονογράφο του μεγάλου λαϊκού αγώνα. Σεμνή και φορτισμένη από τη συγκίνηση η βραδιά, όπως άλλωστε είναι και ο άνθρωπος Σπύρος Μελετζής, αλλά και η φωτογραφική του δημιουργία, αντίστοιχα. Μία δημιουργία ντοκουμέντο, που από εδώ και πέρα θα είναι ανοιχτή στο κοινό, αφού ο καλλιτέχνης προσέφερε τα έργα στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αποκτώντας μία μόνιμη εκθεσιακή στέγη.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 και αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Καραντηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορική εκείνη περίοδο, αλλά και στο σήμερα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παλέψαμε τότε τις σφαίρες, σήμερα αντιμετωπίζουμε τα δακρυγόνα και τα χημικά. Ομως είμαστε ακόμα όρθιοι». Ακόμη μίλησε για το έργο του Σπ. Μελετζή, αλλά και για την ανάγκη το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης να γίνει τόπος διδαχής για τους νέους και να στηριχτεί από την πολιτεία. Το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων απέσπασε ο ηθοποιός και εκφωνητής Κωνσταντίνος Γιαλίνης, ο οποίος διάβασε ποιήματα του Κ. Βάρναλη («Το κελάηδισμα της τσίχλας») και του Τάσσου Λειβαδίτη («Μάχη στην άκρη της νύχτας», «Φυσάει στο σταυροδρόμι του κόσμου»). Συγκινημένος ο Σπ. Μελετζής, παραλαμβάνοντας από το δήμαρχο Ηλιούπολης την τιμητική πλακέτα για την καλλιτεχνική και κοινωνική του προσφορά, αναφέρθηκε στην ιστορία των φωτογραφιών του και στον τρόπο που σώθηκαν κατά την «επίσκεψη» των Γερμανών στο σπίτι του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ