Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
MΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Μας εμπαίζουν!

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον δηλώνει πως αν ήταν στο χέρι του θα επέστρεφε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και υπόσχεται ότι θα θέσει το ζήτημα στο Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. Ο Λευκός Οίκος σπεύδει να διορθώσει τον... αυθορμητισμό του προέδρου και ανακοινώνει ότι «η δήλωση απηχεί προσωπικές απόψεις και όχι επίσημη θέση της αμερικάνικης κυβέρνησης». Οι Βρετανοί ανταπαντούν και επιμένουν ότι τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα και δεν επιστρέφονται... Επί τρεις ημέρες ο «πλανητάρχης» έχει ανακηρυχτεί σε δίκαιο υποστηρικτή και σύμμαχο του ελληνικού αιτήματος.

Μήπως πρέπει να θυμίσουμε ότι οι ελληνικές εκκλήσεις, ώστε να πάρουν θέση οι διεθνείς διακρατικοί και κυβερνητικοί οργανισμοί αντιμετωπίζονται με σιωπή; Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε: αφού το ελληνικό αίτημα συναντά τη διεθνή υποστήριξη, γιατί οι Βρετανοί επιμένουν; Παρ' όλα αυτά ακόμα και οι υπογραφές που συγκεντρώνονται από βουλευτές τόσο του βρετανικού Κοινοβουλίου όσο και του Ευρωκοινοβουλίου απηχούν προσωπικές απόψεις και επίσημες κυβερνητικές θέσεις. Συνεπώς ήταν αναμενόμενη η επανορθωτική κίνηση του Λευκού Οίκου.

Πάντως οι Βρετανοί δεν έχασαν την ευκαιρία να επαναλάβουν μέσω του υπουργείου Πολιτισμού ότι «τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα» και ότι «τα εκθέματα απομακρύνονται μόνο εάν είναι αντίγραφα ή άχρηστα και τα Μάρμαρα δεν ανήκουν σε καμία από αυτές τις κατηγορίες». Την ίδια στιγμή η βρετανική εφημερίδα «Indepentdent» φιλοξενεί άρθρο του Κρ. Χίτσενς που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αρνούμενη η Βρετανία να επιστρέψει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα συνεχίζει να διαπράττει μια μεγάλη πράξη βανδαλισμού». Η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί όμως και άρθρο του Μ. Ντέιλι (διευθυντής της εταιρίας «Art Watch») που γράφει: «Ο Ελγιν διέπραξε μια υπέρτατη πράξη καλλιτεχνικής διάσωσης»!

Βέβαια μέχρι σήμερα δε μάθαμε εάν ο Μπιλ Κλίντον μίλησε για τα Μάρμαρα στον Τόνι Μπλερ, αλλά η ελληνική διεκδίκηση μπορεί να βασίζεται μόνο στη νομιμότητα και ουσιαστική υποστήριξη από τα κράτη του εξωτερικού είναι μόνο εκείνη που έρχεται επίσημα σε αντίθεση με τη βρετανική επιμονή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ