Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ψηφίστηκε η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ

Με άκρως συνοπτικές διαδικασίες και με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια της Βουλής η επικύρωση του «Πρωτοκόλλου για την προσχώρηση του Μαυροβουνίου» στο ΝΑΤΟ, το οποίο είχε κατατεθεί από το υπουργείο Εξωτερικών με μορφή νομοσχεδίου.

Το πρωτόκολλο ψηφίστηκε με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή σαν διακρατική συμφωνία, ενώ τον λόγο στην Ολομέλεια μπορούσαν να λάβουν μόνο όσοι κατά την συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή δεν είχαν ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου, και η συνολική διαδικασία πρέπει να έχει τελειώσει σε λιγότερο από ένα τέταρτο.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, μιλώντας στην Ολομέλεια, με την προσυπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σηματοδοτείται η ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ, ενώ ενισχύεται και η παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους για το λαό σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών. Πρόσθεσε ότι «είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας επιθετικός ιμπεριαλιστικός οργανισμός και ως εκ τούτου, η ύπαρξή του - και πολύ περισσότερο η ενδυνάμωσή του - αποτελεί απειλή για την ειρήνη, αλλά και για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Επομένως, κάθε αλλαγή που τείνει στην ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ, έστω και με μια μικρή από στρατιωτική άποψη δύναμη όπως είναι το Μαυροβούνιο, ενισχύει αυτήν την απειλή για τους λαούς της περιοχής μας. Η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ δεν συμφέρει πρώτα και πάνω από όλα τον λαό του Μαυροβουνίου, ο οποίος από τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει, αντιτάσσεται σε ποσοστό πάνω από 60% σε αυτήν την ένταξη. Δεύτερον, δεν συμφέρει τον ελληνικό λαό και τρίτον, δεν συμφέρει τους λαούς της περιοχής μας».

Υπενθυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Η ΧΑ είχε καταψηφίσει με το αιτιολογικό ότι το ΝΑΤΟ δεν προστατεύει τη χώρα και τα «σύνορα της συμμαχίας» (σ.σ. όπως είχε αποκαλέσει τα ελληνικά σύνορα ο βουλευτής Παππάς) από τους «λαθρομετανάστες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ