Τετάρτη 1 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στα δεσμά των εργολάβων ή των ατομικών συμβάσεων

Πανελλαδική στάση εργασίας και νέες κινητοποιήσεις σήμερα

Από παλιότερη κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Από παλιότερη κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ
Να πληρωθούν εδώ και τώρα τα δεδουλευμένα στους εργαζομένους στα πλυντήρια του ΠαΓΝΗ, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, ενάντια στη σκλαβιά των εργολάβων και των ατομικών συμβάσεων, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ).

Οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια είναι απλήρωτοι από τον εργολάβο (χρωστά το μισθό Δεκέμβρη και το επίδομα αδείας του 2016), ενώ σε εργαζομένη στην καθαριότητα που ζήτησε 6μηνη άδεια μητρότητας, τόσο ο ΟΑΕΔ όσο και η διοίκηση του νοσοκομείου απάντησαν αρνητικά! Η αιτιολογία αφορούσε το γεγονός ότι η άδεια εγκυμοσύνης δεν προβλέπεται από τη σύμβαση (με σύμβαση έργου, η οποία προπαγανδίστηκε μάλιστα ως «φιλεργατική» κίνηση από την πλευρά της συγκυβέρνησης), παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες!

«Και τα δυο παραπάνω γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος - σύμφωνος και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες - ήταν και είναι η διεύρυνση των ελαστικών πάμφθηνων εργαζομένων σε όλο το Δημόσιο, που θα οδηγήσει στην κατάργηση της μονιμότητας, στην εξασφάλιση για τα δημόσια νοσοκομεία με φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. Ετσι, από την αυθαιρεσία και τρομοκρατία των εργολάβων πήγαμε στο αίσχος των ατομικών συμβάσεων», τονίζει το Σωματείο.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε ο διοικητής του ΠαΓΝΗ και του «Βενιζελείου», ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η επιπλέον άδεια μητρότητας δεν προβλέπεται σύμφωνα με τη νομοθεσία στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι τα νοσοκομεία», ενώ πανηγυρίζει για τις συμβάσεις με τις οποίες η κυβέρνηση αντικαθιστά τους εργολάβους.

Διεκδικούν το δικαίωμα στη δουλειά

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στη Διοίκηση του ΓΝ «Ευαγγελισμός» πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την προκήρυξη διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 70 τραπεζοκόμων - λαντζιέρηδων και 44 σεκιουριτάδων στο νοσοκομείο. Για τις 114 θέσεις που προκηρύσσονται, έχουν υποβληθεί 2.200 αιτήσεις απ' όλη την Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για άλλη μια κυβερνητική απόπειρα να παρουσιαστεί ως «"ένεση" ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία» η ανακύκλωση της ανεργίας, καθώς οι πρώην εργολαβικοί θα αντικατασταθούν από τους νεοπροσληφθέντες και θα πάρουν αυτοί τη θέση τους στην ανεργία. Το Σωματείο ζητά να απομακρυνθούν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία, να προσληφθούν με συμβάσεις αορίστου χρόνου οι 114 εργαζόμενοι (τραπεζοκόμοι, σεκιουριτάδες) που ήδη εργάζονται ως εργολαβικοί στο νοσοκομείο και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Συγκέντρωση στο «Θεαγένειο»

Τέλος, σε συγκέντρωση στο «Θεαγένειο» αντικαρκινικό νοσοκομείο σήμερα, στις 10 το πρωί, καλεί τους υγειονομικούς το Σωματείο των Εργαζομένων του νοσοκομείου, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ. Χτες το πρωί, το Σωματείο πραγματοποίησε παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαιτώντας να πληρωθούν οι εργαζόμενοι που στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης στελεχώνουν τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Οι νέοι της μαθητείας εργάζονται καθημερινά 6 ώρες για λιγότερο από 280 ευρώ το μήνα και το απόγευμα παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη που έπρεπε να τους καταβάλει το νοσοκομείο, εξαιτίας των προβλημάτων υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει και σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι από το Γενάρη αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των αμοιβών της μαθητείας, αναμένεται το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας να διογκωθεί τους επόμενους μήνες.

Αλλες κινητοποιήσεις
  • Σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο της πανελλαδικής οχτάωρης στάσης εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία (7.00 - 15.00), η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αγώνα του νοσοκομείου «Γεννηματάς» καλούν σε κινητοποίηση, στις 10.30 το πρωί, στην είσοδο του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».
  • Στο πλαίσιο της σημερινής πανελλαδικής στάσης εργασίας, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠαΓΝΗ συμμετέχει μαζικά και καλεί σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι, στην 7η ΥΠΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ