Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Επικοινωνία Μέρκελ - Πούτιν

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία ανάγκασε χτες την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ (που στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου) να επικοινωνήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως δηλώθηκε και από τις δύο πλευρές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην «ανάγκη να καταβληθούν νέες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας και ζήτησαν από τους υπουργούς Εξωτερικών και τους συμβούλους τους να παραμείνουν σε στενή επαφή». Αυτό που εξετάζεται είναι να υπάρξει το αμέσως επόμενο διάστημα μια συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος Νορμανδίας» σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Πάντως, η λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, από τον Φλεβάρη του 2015, παραβιάστηκε και χτες εκατοντάδες φορές, με βομβαρδισμούς από τον στρατό της Ουκρανίας και τα εθνικιστικά τάγματα, στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Οι πολιτοφύλακες αναφέρουν το θάνατο 2 στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμα ενός, και πολλές υλικές ζημιές σε κατοικίες και υποδομές, ενώ ο ουκρανικός στρατός αναφέρεται στον τραυματισμό 6 δικών του στρατιωτών.

Πάντως είναι χαρακτηριστική η δήλωση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης ΛΔ Ντονέτσκ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που σημείωσε πως «όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται από την πλευρά της κυβέρνησης Ποροσένκο μια γενικευμένη επίθεση», ενώ ανέφερε ότι «τις τελευταίες μέρες οι πραγματικές απώλειες του ουκρανικού στρατού είναι γύρω στους 200 νεκρούς και 300 τραυματίες». Ενδιαφέρον όμως είχε και η απάντηση που έδωσε, ότι «εμπιστεύεται περισσότερο τον Τραμπ από τον Ποροσένκο», αφήνοντας προσδοκίες ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση κάτι μπορεί να αλλάξει στην Ουκρανία.

Γίνεται κατανοητό ότι παραμένουν όλες οι αιτίες της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δηλαδή η ενδοαστική αντιπαράθεση που οδήγησε στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης και η ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και καπιταλιστικής Ρωσίας για τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας, το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών πόρων και των αγωγών μεταφοράς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ