Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συναντήσεις του επικεφαλής της CIA στην Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Oι επιχειρησιακές δραστηριότητες των τουρκικών στρατευμάτων στο Αλ Μπαμπ αλλά και τα σχέδια του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού για πιθανή επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα (όπου η έδρα του λεγόμενου «ισλαμικού χαλιφάτου» των τζιχαντιστών) από τουρκικά στρατεύματα και περίπου 10.000 μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» τέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο διαβουλεύσεων που έγιναν χτες στην Αγκυρα ανάμεσα στον διευθυντή της CIA, Mάικ Πομπέο, τον επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, και ανώτερους Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», όπου σημειώνονται επίσης και οι έντονες τουρκικές αντιρρήσεις για τη συνεργασία των ΗΠΑ με Κούρδους μαχητές των δυνάμεων «YPG», που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση - παρακλάδι του PKK. Ταυτόχρονα, στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν και η «αντιμετώπιση» του δικτύου FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν, που η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016 (και του οποίου έχει ζητήσει την έκδοση από τις ΗΠΑ, χωρίς προς το παρόν ανταπόκριση). Για το θέμα αυτό έως το βράδυ δεν είχαν γίνει γνωστό πώς εξελίχθηκαν οι συζητήσεις. Πάντως, η τουρκική πλευρά θεωρεί καθοριστική για τις διμερείς σχέσεις τη στάση της Ουάσιγκτον στο ζήτημα του Γκιουλέν.

Ενδοαστική αντιπαράθεση ενόψει δημοψηφίσματος

Οι τόνοι της ενδοαστικής αντιπαράθεσης αναμένεται να ανεβαίνουν καθημερινά στην Τουρκία, ενόψει του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του συντάγματος, που σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είναι πιθανό να γίνει στις 16 Απρίλη.

Οι κόντρες για τις αλλαγές στο σύνταγμα γίνονται στο φόντο και των συνεχιζόμενων διώξεων και συλλήψεων υπόπτων για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη ή/και ένταξη στο δίκτυο FETO του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν που θεωρείται πρωτεργάτης των γεγονότων.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και το προχτεσινό νέο «κύμα» αποπομπών πάνω από 4.000 δημοσίων υπαλλήλων - που ερευνώνται για διασυνδέσεις με τη FETO. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν και 330 ακαδημαϊκοί, των οποίων η «απομάκρυνση» έδωσε αφορμή στον ηγέτη της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να μιλήσει για «ανομία». «Θέλουν να σιωπήσει κάθε φωνή που διαφωνεί με τη δικαιολογία της (αντιμετώπισης της) FET και τη ράβδο των διαταγμάτων "έκτακτης ανάγκης"», πρόσθεσε καλώντας σε καταψήφιση των τροπολογιών, με αφετηρία δισταγμούς μερίδας της τουρκικής πλουτοκρατίας για το αν θα εξυπηρετηθούν οι ισορροπίες που ευνοούν δικές τους προτεραιότητες.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον έχουν τα «σενάρια» που εμφανίστηκαν, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», για το ενδεχόμενο το φιλοκουρδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HDP να μποϊκοτάρει το δημοψήφισμα. Μια πιθανή αποχή του HDP θα ευνοήσει αρκετά το ισλαμιστικό ΑΚΡ και το εθνικιστικό ΜΗΡ - που στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις - ενώ τα ίδια «σενάρια» συνδέουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο με την πιθανότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κουρδικό. Καταγράφουν, μάλιστα, ως «σχετική» με τέτοια περιθώρια τη σχετική μείωση των επιθέσεων του ΡΚΚ τον τελευταίο καιρό.

Δάνειο για τον ΤΑΝΑΡ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλπαϊράκ υπέγραψε τη συμφωνία με την οποία η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί στην Τουρκία δάνειο ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΝΑΡ, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Το έργο εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λειτουργήσει το 2018, με μια ικανότητα ετήσιας μεταφοράς 16 δισ. κυβικών μέτρων αερίου. Τα 6 από αυτά θα προορίζονται για την τουρκική αγορά και τα υπόλοιπα θα κατευθύνονται σε Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία και όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ