Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναζήτηση «μέσης οδού» εν μέσω αποκλίσεων και συγκλίσεων

Συγκρατημένοι εμφανίστηκαν οι Αναστασιάδης - Ακιντζί μετά τη χτεσινή τους συνάντηση

Από την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, στις 12 Γενάρη (φωτ. αρχείου)
Από την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, στις 12 Γενάρη (φωτ. αρχείου)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ διευρύνονται οι διεργασίες για τη συνέχιση και της «Διάσκεψης για την Κύπρο», στη Γενεύη, που φαίνεται ότι θα γίνει στα μέσα Μάρτη.

Ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι στη χτεσινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε μια πρόοδος σχετική, και βεβαίως εναπομένει αρκετή δουλειά να γίνει». Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί «διασταυρούμενη» στα διάφορα κεφάλαια, ώστε να επιτευχθούν οι μέγιστες δυνατές συγκλίσεις.

Από τη μεριά του, ο Μ. Ακιντζί είπε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι σήμερα είχαμε μια αποδοτική σύσκεψη. Ομως, δεν πρέπει να αναμένουμε αποτέλεσμα σε κάθε σύσκεψη», εξηγώντας ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων στο θέμα της «αποτελεσματικής συμμετοχής» και στην «ισότιμη αντιμετώπιση των Τούρκων και Ελλήνων υπηκόων».

Η χτεσινή συνάντηση έγινε ενώ τις τελευταίες βδομάδες έχει «διεισδύσει» όλο και πιο έντονα το αίτημα της Τουρκίας για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ και για τους Τούρκους που θα έρχονται στην Κύπρο, ζήτημα για το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει μια (κατ' αρχήν) θετική διάθεση διαφόρων αυτό να συζητηθεί. Ενδεικτικό είναι, πάντως, ότι σύμφωνα με το ΡΙΚ, το θέμα συζητήθηκε και σε προχτεσινή σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή και στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εμπορίου και Γεωργίας.

Αϊντε: «Να είμαστε δημιουργικοί»

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο «Χαμπέρ Τουρκ», είπε σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων ότι «μπορούμε να βρούμε μια μέση οδό. Πρέπει να σκεφτούμε λίγο έξω από τα πλαίσια και να είμαστε δημιουργικοί». Για τις νέες εντάσεις μεταξύ Αθήνας - Αγκυρας είπε «μακάρι να μην γίνονταν, ωστόσο χωρίς να επιτρέψουμε να επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό, θέλουμε να πάμε σε μια πλατφόρμα στην οποία η Τουρκία και η Ελλάδα να μπορέσουν να έχουν συνεργασία. Χάρη σε αυτό να μπορέσουμε να πάρουμε ένα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε ακόμα ότι «αναζητούμε απαντήσεις στα ερωτήματα πώς μπορούν οι εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο τόσο από στρατιωτικής όσο και από άποψης άλλων δυνάμεων. Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια μέση οδό. Οι διαπραγματεύσεις μού έδειξαν ότι αυτό είναι πιθανόν. Είναι δυνατή μια λύση στην οποία η κάθε πλευρά να μην αισθάνεται ότι απειλείται».

Στην Αγκυρα, την ευρύτερη σημασία που έχει η Κύπρος για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, άρα και για αυτά της Τουρκίας, ανέδειξε αυτήν τη φορά ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν. Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις περιέγραψε την παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο ως «μια βαλβίδα ασφαλείας αυτού του νησιού και των πιθανών εξωτερικών απειλών. Η διατήρησή του είναι σημαντική και από δω και πέρα ιδιαίτερα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου». Μιλώντας για τυχόν επίδραση στο Κυπριακό των «τριβών» που προκάλεσε η μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία, είπε ότι «η μη έκδοση αυτών των ένστολων τρομοκρατών πραγματικά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό. Από την αρχή σχηματοποιήθηκε ως μια πολιτική απόφαση», αλλά - πρόσθεσε - είναι λάθος αυτή η υπόθεση να διασυνδεθεί με το Κυπριακό. Δεν απέκλεισε βέβαια το ενδεχόμενο η υπόθεση των «οκτώ» να θέσει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ