Κυριακή 2 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
Υποταγή στο ΝΑΤΟ

«

Οι αποφάσεις που παίρνονται στο ΝΑΤΟ είναι λιγότερο κακές όταν συμμετέχεις από αυτές που παίρνονται όταν δε συμμετέχεις».

Η άποψη αυτή διατυπώνεται συχνά από πρώην και νυν υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άρχισαν να φορούν την επαναστατική φορεσιά Κυριακή και σχόλες.

Δεν έχει αξία να αναφερθεί κανείς στο πνεύμα και το γράμμα της πάλαι ποτέ 3ης του Σεπτέμβρη, εφόσον έχει εγκαταλειφθεί από τους ίδιους τους υπερασπιστές της. Εχει όμως άπειρη πρακτική σημασία να κριθεί το άξιο αυτής της άποψης που εισάγει επισήμως κενά δαιμόνια στην τωρινή πολιτική φιλολογία προς κυβερνητική χρήση.

Είναι γνωστή η γλοιώδης δουλική επιθυμία των δυτικόδουλων κυβερνήσεων των χωρών του πρώην λαϊκοδημοκρατικού χώρου των Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οπως είναι επίσης γνωστή η ενέργεια των ΗΠΑ να τις εντάξουν στο δόγμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», ειδικά φτιαγμένο για τους υποψήφιους παρακατιανούς που εμπνέονται από το όνειρο να καθίσουν κάποτε στο ίδιο Νατοϊκό τραπέζι με τους ρεβανσιστές του 1990. Η ιμπεριαλιστική προνοητικότητα απέτρεψε κάτι τέτοιο. Ομως το αίτιο αυτής της κατ' ουσία απαγόρευσης παραμένει ζωντανό κι επίκαιρο όσο το όνειρο των παρακατιανών δεν πεθαίνει.

Αυτά τα δύο μαζί στηρίζονται στην άποψη της «αναγκαίας παρουσίας στο ΝΑΤΟ για το λιγότερο κακό». Ομως αυτή η άποψη αναιρείται εκ των πραγμάτων. Εάν αύριο ανατραπεί η απαγόρευση εισόδου στο ΝΑΤΟ των «παρακατιανών», ανατρέπεται κάθε έννοια άρνησης της Ελλάδας σε αποφάσεις αρνητικές γι' αυτήν στα Βαλκάνια, διότι θα μοιάζει με τη μεμονωμένη παρουσία ενός ακτήμονα κολίγου σε μια μεγάλη εναντίον του πλειοψηφία. Εκείνοι που θα πουν ότι αυτό δεν αφορά την πολιτική του παρόντος θα πρέπει ανοιχτά και καθαρά να ομολογήσουν ότι δεν επιθυμούν την είσοδο των «παρακατιανών» στο ΝΑΤΟ και να αφήσουν τις φιοριτούρες περί εισόδου τους σε αυτό.

Εάν πάλι πουν ότι αυτή είναι μια ασαφής υπόθεση ενός αγνώστου μέλλοντος, θα πρέπει να εφοδιαστούν οι ίδιοι και να εφοδιάσουν τους Ελληνες με... φυλαχτό, σε μια εποχή που οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του χρηματιστικού κεφαλαίου αλλάζουν πλεύση πιο συχνά κι από τα πουκάμισα. Σε συνέχεια της άποψης περί «αναγκαίας και θετικής παρουσίας στο ΝΑΤΟ», προβάλλεται ο φόβος της υπέρογκης ενίσχυσης της Τουρκίας σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας.

Οι άνθρωποι αυτοί φαντάζονται την πολιτική σαν ένα πρωινό ξύπνημα. Αδυνατούν ή δε θέλουν να καταλάβουν ότι η ολοσχερής αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ θα είναι μια επίπονη χρονική διαδικασία που θα καθορίζεται από τους κάθε φορά συσχετισμούς και γεγονότα. Από την αρχή είναι δεδομένες δυο ενέργειες. Η μια είναι η επιλογή της οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και των οπλικών τους συστημάτων με αποκλειστικά πατριωτικά κριτήρια. Η άλλη είναι η αναζήτηση, καλλιέργεια και ανάπτυξη διεθνών ερεισμάτων και συμφωνιών με κάθε κράτος, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ή μη σε πολυεθνικούς ή υπερεθνικούς οργανισμούς, στη βάση της ειρηνικής συνύπαρξης και διεθνούς αλληλεγγύης.

Ο φόβος της υπέρογκης ενίσχυσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της προαναφερόμενης διαδικασίας, της «μη δεδομένης υποταγής της Ελλάδας στα κελεύσματα των ισχυρών και του ΝΑΤΟ». Ενα άλλο επιχείρημα φόβου της προαναφερθείσας άποψης είναι μην τυχόν και καταντήσει η Ελλάδα σε Αλβανία, κάτι που δεν έγινε λόγω της υποταγής της στις δυτικές δυνάμεις. Οι άνθρωποι που το λένε αυτό πάσχουν από βαθιά κρίση ανοησίας. Δεν καταλαβαίνουν ότι εάν η Ελλάδα είχε προσχωρήσει το 1945 στο σοβιετικό χώρο θα άλλαζε το ρουν της ιστορίας και μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Είναι βλακώδες να προδικάζεται ίδια έκβαση όταν τα δεδομένα θα είχαν αλλάξει, με την ΕΣΣΔ να ελέγχει τη Βαλκανική του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πολύ περισσότερο, όταν σήμερα υπάρχει η μονοκρατορία του ενός κι η αξία της Ελλάδας μετριέται στα διεθνή ιμπεριαλιστικά χρηματιστήρια σύμφωνα και με τις αντιστάσεις της στα κελεύσματα των ισχυρών. Το ζήτημα είναι εάν έχει το θάρρος μια μικρή χώρα να μετρά τις δυνάμεις της πριν οδηγηθεί στην κλίνη του Προκρούστη. Η επίσημη ελληνική εξουσιαστική ηγεσία με το μαϊντανό της δείχνει να μην αποδέχεται αυτή την αρχή και να βολεύεται στην κουρελού που της παρέχει η ανεξέλεγκτη υπερεθνική εξουσία του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Επειδή αυτή η υποταγή, εκτός από τους «ναινέδες», αφορά την Ελλάδα, δεν πρέπει να αποκλείονται συνταρακτικά γεγονότα στην ταραγμένη περιοχή μας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ