Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στα πρόθυρα διάσπασης το Δημοκρατικό Κόμμα

Σε τροχιά έκτακτου συνεδρίου μετά την παραίτηση Ρέντσι

ΡΩΜΗ.--

Ενα βήμα πριν από την οριστική διάσπαση βρίσκεται το κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) στην Ιταλία, μετά την απόφαση βασικών στελεχών του - όπως όλα δείχνουν - να αποχωρήσουν.

Μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο Ματέο Ρέντσι το Σαββατοκύριακο από την ηγεσία του PD, χτες αναμενόταν να συνεδριάσουν τα όργανα που είναι αρμόδια για την προετοιμασία του έκτακτου συνεδρίου, χωρίς όμως τη συμμετοχή π.χ. του πρώην ηγέτη του PD Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Σημειώνουμε ότι ο Ρέντσι παραιτήθηκε μεν, αλλά επιδιώκει την επανεκλογή του, διεκδικώντας ουσιαστικά ένα ξεκαθάρισμα του PD από δυνάμεις που προσεγγίζουν την ικανοποίηση των αναγκών του ιταλικού κεφαλαίου από άλλη... οπτική πλευρά.

Από τη δική τους πλευρά, οι λεγόμενοι «Μπερσάνιανς» (σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του πρακτορείου «ΑΝΣΑ») άσκησαν κριτική στον Ρέντσι ότι οδήγησε στην απώλεια «αριστερών» θέσεων του κόμματος, ότι δεν προβληματίστηκε καθόλου μετά την ήττα στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκέμβρη, ότι δεν εισακούει καθόλου τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του PD. Στην ομάδα που αποχωρεί από το PD, το «ANSA» περιελάμβανε στο χτεσινό του ρεπορτάζ και τον περιφερειάρχη της Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσι, τον πρώην εκπρόσωπο του κόμματος στη βουλή, Ρομπέρτο Σπεράντσα, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Η «πτέρυγα» αυτή προσανατολίζεται στη συγκρότηση «ανεξάρτητης» κοινοβουλευτικής ομάδας, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει το νέο πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι (επίσης προερχόμενο από το PD). Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αν γίνονταν σήμερα εκλογές θα έπαιρνε ένα 5% - 8%.

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης της Απουλίας, Μικέλε Εμιλιάνο, επέλεξε να παραμείνει στο κόμμα και να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του γραμματέα, ως αντίπαλος του Ρέντσι.

Να σημειωθεί ότι τα παραπάνω σημειώνονται στο φόντο ενδοαστικών διεργασιών σε πολλές χώρες της ΕΕ, όπου η δυσκολία ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας (σ.σ. και η Ιταλία είναι χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα) επιταχύνει και διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ