Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ
Στο επίκεντρο προϋπολογισμός, Ενέργεια και μετανάστες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Χάος» στα δημόσια οικονομικά είδε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, τον διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης του Προϋπολογισμού, Μικ Μολβέινι, και άλλους. Ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε έναν προϋπολογισμό «άνω κάτω» και διαβεβαίωσε ότι σχεδιάζει να κάνει την κυβέρνησή του «πιο ευέλικτη και πιο υπεύθυνη», ώστε να είναι σε θέση «να κάνει πολλά περισσότερα με λιγότερα».

Νωρίτερα έδωσε τα διαπιστευτήριά του στα μονοπώλια «πράσινης ενέργειας», αφού απευθυνόμενος με επιστολή του σε συνέδριο βιομηχάνων βιοαιθανόλης στο Σαν Ντιέγκο, τους καθησύχασε πως θα έχουν «σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής». Τα λεγόμενα «καθαρά καύσιμα» έρχονται στην επικαιρότητα, ενώ εγκρίθηκε ο διορισμός του Σκοτ Προύιτ στην ηγεσία της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA), αλλά και μετά την επιλογή από τον Τραμπ, του Καρλ Αϊκαν, ως υψηλόβαθμου συμβούλου του. Οι Προύιτ και Αϊκαν έχουν στο παρελθόν ασκήσει κριτική στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα για τη χρήση καυσίμων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο απαιτεί την ανάμειξη βιοκαυσίμων όπως η αιθανόλη με τη βενζίνη.

Στο άλλο μέτωπο της κυβέρνησης Τραμπ, αυτό της σκλήρυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής, οι υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι και Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, πήγαν χτες στο Μεξικό για να πραγματοποιήσουν σειρά επαφών με Μεξικανούς αξιωματούχους, ώστε να τους πείσουν για τα σχέδια της νέας κυβέρνησης, που προβλέπουν κύματα μαζικών απελάσεων Μεξικανών παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ και τον επιμερισμό κόστους από την ανέγερση του μεγάλου τείχους που σχεδιάζεται σε μεγάλο μέρος της κοινής μεθοριακής γραμμής των δύο χωρών. Οι συναντήσεις των Κέλι και Τίλερσον ολοκληρώνονται σήμερα με αβέβαιη κατάληξη κι ενώ ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Βιντεγκαράι Κάσο, τους «υποδέχθηκε» προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί «τις νέες, μονομερείς προτάσεις των ΗΠΑ για τη μετανάστευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ