Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διχασμός των αστών για το Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Διχασμένη παραμένει η αστική τάξη στη Βρετανία μπροστά στην προοπτική έναρξης των επίσημων παζαριών για τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, όπως τουλάχιστον διαφάνηκε για μία ακόμη φορά μέσα στο τελευταίο 48ωρο από τους έντονους διαξιφισμούς μερικών εκατοντάδων μελών της Βουλής των Λόρδων. Αίσθηση προκάλεσε ανάμεσα στις τοποθετήσεις μελών της (μη αιρετής) Βουλής των Λόρδων η ομιλία του πρώην διπλωμάτη Λόρδου Τζον Κερ, που ήταν και ο συντάκτης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που αναφέρεται στη διαδικασία αποχώρησης μίας χώρας - μέλους της ΕΕ. Ο Λόρδος Κερ αμφισβήτησε τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως το άρθρο 50 είναι μη ανακλητό σε περίπτωση ενεργοποίησής του, λέγοντας ότι είναι δυνατόν, ακόμη και μετά την έναρξη της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ Λονδίνου - Βρυξελλών, να σταματήσει η διαδικασία εφόσον, όπως είπε χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο «διαπιστώσουν την άβυσσο μπροστά στα μάτια τους».

Δεκάδες άλλοι Λόρδοι και βαρόνοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ της ανάγκης τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή των Λόρδων την επόμενη βδομάδα, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση (πλην απροόπτου) να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 έως τις 31 Μάρτη.

Με «αλμυρό λογαριασμό» προειδοποιεί ο Γιούνκερ

Πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, προειδοποιεί τη Βρετανία πως θα κληθεί να καταβάλει «αλμυρό αντίτιμο» για να πετύχει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση (Brexit). Απέφυγε να αναφερθεί στις φήμες που θέλουν το λογαριασμό να κυμαίνεται μεταξύ 10 και 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Διαβεβαίωσε, εντούτοις, πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι «σκληρές», σημειώνοντας πως τα επόμενα δύο χρόνια τα παζάρια για τους όρους αποχώρησης «δεν θα γίνουν με έκπτωση ή με μηδενικό κόστος».

Αλλοι ευρωενωσιακοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι η συμφωνία Λονδίνου - Βρυξελλών θα είναι συμφωνία - «πακέτο» και αφού στην ΕΕ δεν υπάρχει για την ώρα διάθεση να δοθεί προτεραιότητα σε ξεχωριστή διαπραγμάτευση για θέματα που αφορούν «ευαίσθητους» τομείς της βιομηχανίας (όπως η αυτοκινητοβιομηχανία) ή το μέλλον εργαζομένων από χώρες της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και Βρετανών που ζουν σε χώρες της ΕΕ.

Δημοσκόπηση της εταιρείας «Nielsen» διαπίστωνε πως η πλειονότητα των Βρετανών πολιτών δεν ανησυχεί πλέον τόσο για τη μετανάστευση ή την «τρομοκρατία», αλλά περισσότερο για την οικονομία, αφού όλο και περισσότεροι αισθάνονται μεγαλύτερη ανασφάλεια μπροστά στην προοπτική αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ. Η έρευνα της εταιρείας «Nielsen» διαπίστωσε ότι το 28% των Βρετανών ανέφεραν την οικονομία ως μια από τις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες τους στο τέλος του 2016, ποσοστό κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Επίσης, ο πληθωρισμός το Γενάρη μετρήθηκε στο 1,8% (ο υψηλότερος από τον Ιούνη του 2014), «καταπίνοντας» τις αυξήσεις - ψίχουλα της τάξης 1,9% που δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανετη η έγκριση του νομοσχεδίου για το Brexit (2020-01-10 00:00:00.0)
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων έως τη Σύνοδο της ΕΕ (2019-04-05 00:00:00.0)
«Μύλος» με το σχέδιο της Μέι για το Brexit... (2018-12-11 00:00:00.0)
Κοινοβουλευτικά παζάρια για διατήρηση της τελωνειακής ένωσης (2018-04-20 00:00:00.0)
Οξύνεται η κόντρα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων (2018-02-10 00:00:00.0)
Οξύνεται η αντιπαράθεση (2017-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ