Παρασκευή 24 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εν αναμονή των επόμενων αντιλαϊκών μεθοδεύσεων

Μετά την αναβολή της χτεσινής συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες (κέντρο) στις πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη
Από τη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες (κέντρο) στις πρόσφατες συνομιλίες στη Γενεύη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Τις επόμενες κινήσεις τους μελετούν τα αστικά επιτελεία σε κάθε πλευρά, μετά την αναβολή της αρχικά προγραμματισμένης για χτες συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Η αναβολή ανέδειξε τις σοβαρές αντιθέσεις και διαφωνίες στις διαπραγματεύσεις, για τη συνολικότερη εξέλιξη των οποίων είναι όλα πιθανά.

Χτες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, υποστήριξε πως μετά τη Διάσκεψη που ξεκίνησε τον Γενάρη στη Γενεύη η τουρκοκυπριακή πλευρά «έχει γίνει αγνώριστη». Υστερα από 22 μήνες διαπραγματεύσεων - πρόσθεσε - ο Ακιντζί δεν θα έπρεπε να είχε αμφιβολίες για τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά εκμεταλλεύτηκε την έγκριση της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, για να προσθέσει στο οπλοστάσιο της Τουρκίας επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στρατευμάτων και εγγυήσεων και για να ροκανίσουν το χρόνο.

Ωστόσο, η αποφασιστικότητα με την οποία ψευδοκράτος και Αγκυρα θέτουν ζητήματα όπως η διατήρηση τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων, η κατοχύρωση της εκ περιτροπής προεδρίας κ.τ.λ. δεν αφορούν παράσταση «εσωτερικής κατανάλωσης» - εντύπωση που καλλιεργούν πολλοί σε Κύπρο αλλά και Ελλάδα - αλλά στοιχείο της όξυνσης ευρύτερων ανταγωνισμών στην περιοχή, μέσα από τους οποίους (και) το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί κατοχύρωση του πρωταγωνιστικού του ρόλου. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιοποιείται και το νέο σχέδιο «λύσης» του Κυπριακού, με τη διχοτόμηση του Νησιού μέσω των «δύο συνιστώντων κρατών» - όπως προέβλεπε ρητά και η «Κοινή Δήλωση» του Φλεβάρη του 2014.

Από τη μεριά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο σταθμό «ΑΣΤΡΑ» ότι δεν υπάρχει ναυάγιο στις συνομιλίες, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι σύντομα θα αλλάξει η απόφαση του Μουσταφά Ακιντζί και θα επανέλθει στις συνομιλίες. Πρόσθεσε πως ο Κύπριος ηγέτης είπε κατ' επανάληψη ότι η απόφαση της Βουλής για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950 ήταν λανθασμένη και πως αυτό επισημάνθηκε στον Ακιντζί και από την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, επανέλαβε προχτές ότι ήταν σωστή η απόφαση Ακιντζί να μην πάει στη χτεσινή συνάντηση αλλά και ότι «οι εγγυήσεις της Τουρκίας (σ.σ. στην Κύπρο) είναι εκ των ων ουκ άνευ», όπως και ότι αν τελικά γίνει συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει «αυτό που λέμε «τέσσερις ελευθερίες», οι άνθρωποι, οι υπηρεσίες, τα εμπορεύματα και το κεφάλαιο να μπαίνουν και να βγαίνουν ελεύθερα στην Κύπρο. Και αυτό είναι κάτι που το ζητούμε από την ΕΕ».

Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι η σημερινή ευκαιρία είναι η καλύτερη εδώ και δεκαετίες, για να επιτύχουμε μια συνολική και διαρκή λύση του Kυπριακού και ότι «οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες να προσφέρουν όποια βοήθεια οι ηγέτες θεωρούν πως θα ήταν χρήσιμη». Ο εκπρόσωπος ανέφερε πάντως ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ο εκτελών χρέη υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζον Χέφερν, συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μεταφέροντάς του «τη συνεχή αμερικανική υποστήριξη προς τη διαπραγματευτική διαδικασία».

Στη Νέα Υόρκη, τέλος, ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού ότι «ο ΟΗΕ και εγώ προσωπικά είμαστε στη διάθεση των δύο κυπριακών κοινοτήτων και των εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξουμε την αναζήτηση μιας λύσης του Κυπριακού που θα είναι αποδεκτή από όλους».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι στα τέλη Φλεβάρη θα γίνει στρατιωτική «άσκηση ρουτίνας» διάρκειας περίπου τριών βδομάδων. Η άσκηση θα περιλαμβάνει διακίνηση στρατευμάτων, οχημάτων, βαρκών αλλά και ελικοπτέρου, ενώ αριθμός σεναρίων προβλέπουν τη χρήση εκπαιδευτικών πυρομαχικών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ