Σάββατο 4 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μάχες παρά τις κινήσεις για «μερικές συμφωνίες»

Παρά τα παζάρια που συνεχίζονται στην Ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, όπως οι μερικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν την 1η Μάρτη στη λεγόμενη Ομάδα Επαφής στο Μινσκ, δεν σταματούν οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού και των εθνικιστικών ταγμάτων, με βομβαρδισμούς και αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής.

Χτες, με βάση τα συμφωνηθέντα, είχε προγραμματιστεί κοινή επιθεώρηση του σταθμού ύδρευσης του Ντονέτσκ από εκπροσώπους της Ουκρανίας, των πολιτοφυλακών των ΛΔ - ο όρος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αφού είναι αστικά καθεστώτα - και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Η επιθεώρηση, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφυλακές, διακόπηκε, όταν σημειώθηκαν πυρά από τις θέσεις του ουκρανικού σταθμού. Καταγγέλθηκε επίσης ότι καταρρίφθηκε ένα τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος (drone) που ανήκε στον ΟΑΣΕ και ήλεγχε τον χώρο του σταθμού. Παράλληλα, είναι αμφίβολο αν θα εφαρμοστεί η απομάκρυνση ενόπλων και εξοπλισμού από κάποιες περιοχές του Λουγκάνσκ. Η δε ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για τον τραυματισμό 15 στρατιωτών και το θάνατο ενός από πυρά των πολιτοφυλακών.

Επίσης, μετά τη λεγόμενη εθνικοποίηση ουκρανικών επιχειρήσεων που δεν συμμορφώθηκαν με τους νέους όρους που έθεσαν οι αρχές των ΛΔ, ο Πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, κάλεσε τους δυτικούς εταίρους του να προχωρήσουν σε «επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά όσων προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και την ουκρανική νομοθεσία». Βέβαια αυτά λέγονται από τον μεγαλοκαπιταλιστή Πρόεδρο, που αναδείχτηκε πραξικοπηματικά και ευθύνεται για το αιματοκύλισμα του λαού του.

Πάντως χτες και η ΕΕ ανακοίνωσε ότι παρατείνει για άλλον ένα χρόνο τις κυρώσεις και το πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών σε 15 αξιωματούχους, το επιτελείο του πρώην Προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την κατηγορία «κατάχρηση εξουσίας και δημοσίων πόρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ