Κυριακή 12 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Ο ενιαίος σχεδιασμός ανοίγει δρόμους για την αντιμετώπιση υπαρκτών δυσκολιών

Η αφίσα του 32ου Συνεδρίου του ΕΚ Σάμου
Η αφίσα του 32ου Συνεδρίου του ΕΚ Σάμου
Κάνοντας τον απολογισμό για το τρίχρονο που πέρασε, η εισήγηση στο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Σάμου (ΕΚΣ) σημειώνει, μεταξύ άλλων, τη σημασία της συσπείρωσης στο ΠΑΜΕ, όπως και τα βασικά μέτωπα στα οποία ανέπτυξε δράση, για την ανάκτηση όλων των απωλειών των εργαζομένων, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το Ασφαλιστικό.

«Ασχοληθήκαμε με τα προβλήματα των εργαζομένων στο νομό», υπογραμμίζεται, «παρεμβήκαμε σε χώρους δουλειάς για ειδικά εργατικά ζητήματα. Στηρίξαμε δεκάδες εργαζόμενους σε εργατικές διαφορές στο ΣΕΠΕ (...). Συμμετείχαμε μαζί με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου σε πάρα πολλούς ελέγχους με το ΣΕΠΕ σε χώρους δουλειάς. Βασικό συμπέρασμα όμως είναι ότι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει αμέτρητες δυνατότητες στους εργοδότες να ελίσσονται (...) να εκμεταλλεύονται ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους».

Σε ό,τι αφορά τα βήματα στην οργάνωση των εργαζομένων, μέσα στις δυσκολίες που καταγράφονται ως ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, σημειώνεται ότι υπό το καθεστώς της εργοδοτικής τρομοκρατίας «υπάρχει δυσκολία στη συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση, σε απεργίες, κινητοποιήσεις, συνελεύσεις, στα σωματεία γενικότερα (...) Ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης είναι πάρα πολύ χαμηλός. (...) Το σωματείο είναι το κύτταρο συσπείρωσης των εργαζομένων. Θέλουμε σωματεία και Διοικητικά Συμβούλια που να έχουν μόνιμο μέλημά τους την οργάνωση όλων των συναδέλφων σε αυτά. Την οργάνωση του αγώνα με προσανατολισμό ταξικό. (...) Η εξειδίκευση ανά κλάδο είναι σημαντικό να προχωρήσει ακόμη πιο καλά. (...) Το ΔΣ πρέπει να είναι φάρος της δουλειάς στον κλάδο. Να εμπνέει εμπιστοσύνη στους συναδέλφους. (...) Υπάρχουν σωματεία που δεν δουλεύουν στον κλάδο, που αφήνουν τους συναδέλφους απροστάτευτους. Μαζεύονται μόνο για τις εκλογές, άλλα τα διακατέχει ο συντεχνιασμός. Υπάρχουν όμως και άλλα που έχουν κάνει βήματα. Μαζεύονται, συζητάνε, σχεδιάζουν, βγάζουν ανακοινώσεις, κάνουν περιοδείες στους χώρους δουλειάς, εγγράφουν νέα μέλη. Είναι θετικό ότι "περπατάει" ο συντονισμός κάποιων σωματείων με βάση τον τόπο κατοικίας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, ακόμη και σε επίπεδο πρακτικής αλληλοβοήθειας, π.χ. σε περιοδείες, σε εγγραφές νέων μελών, στην οργάνωση συσκέψεων».

Ως θετικό παράδειγμα καταγράφεται και η δράση του ΕΚΣ για το Ασφαλιστικό:«Πέρα από τις συνεδριάσεις σωματείων, ΔΣ, Γενικών Συνελεύσεων, περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συσκέψεις του ΕΚΣ, πικετοφορίες και συγκεντρώσεις, έγιναν συσκέψεις από Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ, σε συνεργασία με τα σωματεία, στο Βαθύ, στο Καρλόβασι, στους Μυτιληνιούς, στα Κοντακέικα. Ολη αυτή η προσπάθεια που έγινε βοηθά στην κοινή δράση, στην εξειδίκευση (...) Να εγγραφεί κόσμος σε σωματεία. (...) Από όλα αυτά προκύπτει φυσικά η αναγκαιότητα ακόμη καλύτερα το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και κάθε σωματείο, να αναπτύξουν ειδική δράση στις γυναίκες».

Ιδιαίτερη δουλειά, επίσης, ανέπτυξε το ΕΚΣ στο ζήτημα της αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και στην πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων στους προσφυγικούς καταυλισμούς (βλ. αναλυτικότερα στον «Ρ», 5/2/2017).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ