Κυριακή 12 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Πείρα από την πάλη για τα εργατικά - λαϊκά προβλήματα και την οργάνωση της αλληλεγγύης

Από την απεργία στο Αγρίνιο στις 8/12/2016
Από την απεργία στο Αγρίνιο στις 8/12/2016
Πλούσια δράση για όλα τα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας ανέπτυξε το προηγούμενο τρίχρονο το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (ΕΚΑ).

Οπως αναφέρθηκε στον απολογισμό δράσης, «στήριξε τους εργαζόμενους της περιοχής: Στις κατασκευές, ειδικά Αμβρακία - Ακτιο, για απλήρωτη εργασία, ανασφάλιστη εργασία - απολύσεις. Στις καθαρίστριες, για απλήρωτη εργασία, πρωτοστάτησε μαζί με το σωματείο σε κινητοποιήσεις, απεργιακή συγκέντρωση, συσκέψεις. Στο εμπόριο, για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ανέπτυξε δράση για την Κυριακή αργία, ενάντια σε απειλές, εκβιασμούς, και απολύσεις. Στους συνταξιούχους, για την οργάνωση αγώνων ενάντια στα μέτρα για περικοπές των συντάξεων, ζητήματα Υγείας.

Πήρε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας με παραστάσεις - συγκεντρώσεις σε ΔΕΗ - ΔΕΥΑΑ - ΟΑΕΔ - Νοσοκομείο - ΙΚΑ. Ανέδειξε αρκετές φορές με συγκεντρώσεις και συνέβαλε να γίνουν βήματα στην οργάνωση της πάλης για τα ζητήματα της Υγείας. Καλύτερα συντονίστηκε η δράση με τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο κ.λπ.

Οργάνωσε και πήρε πρωτοβουλίες για το Ασφαλιστικό. Συντόνισε τη δράση του με άλλα στρώματα, εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα - ΕΒΕ - αγρότες, μετά από σύσκεψη φορέων που κάλεσε και συμμετείχαν 32 πρωτοβάθμια σωματεία και σύλλογοι.

Συμμετείχε στο συλλαλητήριο στήριξης του αγώνα της αγροτιάς στην Αθήνα και στην πρωτοβουλία του Δήμου Πάτρας για κινητοποίηση - πορεία Πάτρα - Αθήνα».

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, σημειώνεται μεταξύ άλλων: «Με τη βοήθεια του ΕΚΑ, δημιουργήθηκε σωματείο Σχολικών Τροχονόμων και μια Επιτροπή Αγώνα στα οκτάμηνα, όμως δεν έγινε κατορθωτό να συγκροτηθεί σωματείο στην ΙΟΝΙΑ που ήταν στόχος. Επιπλέον, συνέβαλε στο στήσιμο των Λαϊκών Επιτροπών στις συνοικίες (Αγιο Δημήτριο - Αγιο Κων/νο), δόθηκε προσανατολισμός με τη συμμετοχή των σωματείων μας για να έχουν γερά θεμέλια».

Η αλληλεγγύη ήταν επίσης συστατικό στοιχείο στις παρεμβάσεις του ΕΚΑ. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν: Η οργάνωση της αλληλεγγύης στο λαό της Κεφαλονιάς μετά τους σεισμούς, κάνοντας έκκληση για συλλογή ρούχων - τροφίμων - φαρμάκων στην κοινωνία και τους φορείς, με μεγάλη ανταπόκριση. Η στήριξη εργαζομένων που τους έκοβαν το νερό και το ρεύμα και με την παρέμβαση του ΕΚΑ επανασυνδεόταν. Η στήριξη εργαζομένων που δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα και σε ζητήματα Υγείας.

Για τρίτη χρονιά, λειτουργούν φροντιστήρια για παιδιά ανέργων και λαϊκών οικογενειών. Καθιερώθηκε η οργάνωση εκδηλώσεων τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για παιδιά ανέργων και για τα παιδιά που συμμετέχουν στα μαθήματα.

Οργανώθηκε η αλληλεγγύη του ΕΚΑ στους αγώνες των αγροτών, πάρθηκαν πρωτοβουλίες συντονισμού, συμμετείχε στις περιφρουρήσεις στα μπλόκα, στο μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ανάλογη ήταν η στήριξη και για τα προβλήματα των φοιτητών με συσκέψεις, κινητοποιήσεις κ.ά., ενώ ξεχωριστή ήταν η δουλειά για την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, με συλλογή ρούχων - τροφίμων κ.τ.λ., με επίσης μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου.

Η συνέχιση και ένταση της προσπάθειας στους παραπάνω άξονες αποτελούν μέρος του προγραμματισμού δράσης για το επόμενο διάστημα. Οι πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, όπως τονίστηκε, «θα χρειαστεί να στηριχτούν με την αποφασιστική οργάνωση των ΔΣ των σωματείων και τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων».

Ειδικά για το στόχο της ποιοτικής λειτουργίας των Σωματείων, το συνέδριο του ΕΚΑ ανέδειξε ορισμένα βασικά κριτήρια όπως: «Η οργανωμένη συνεδρίαση του ΔΣ, η καλή γνώση του χώρου, οι σχέσεις του σωματείου με τους συναδέλφους, οι τακτικές συσκέψεις, συνελεύσεις, η ενασχόληση με όλα τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, ο στόχος για νέες εγγραφές» κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τη δράση ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο (2021-05-27 00:00:00.0)
Πρόγραμμα δράσης αποφασίστηκε στη σύσκεψη με σωματεία και φορείς (2020-06-04 00:00:00.0)
Πλούσια συζήτηση και σημαντικές αποφάσεις για την οργάνωση της πάλης (2020-02-27 00:00:00.0)
Η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί! (2018-10-20 00:00:00.0)
Επιστολή στο Σωματείο Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» (2013-10-19 00:00:00.0)
Επιστολή στο Σωματείο Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» (2013-10-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ