Κυριακή 12 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ψηλά στην ατζέντα τα Ενεργειακά

Ψηλά στην ατζέντα της «αξιολόγησης» βρίσκονται τα ζητήματα της Ενέργειας και, όπως επιβεβαίωσε την περασμένη Τρίτη ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί,«βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος παραμένει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ». Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει στην προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ, ενώ βέβαια οι συγκλίσεις με τους «θεσμούς» έχουν τη συνέχειά τους και συνολικά στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στην εκχώρηση κρατικών πακέτων στις εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

Θυμίζουμε ότι για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ έχουν εκδηλωθεί σφοδροί μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, και μάλιστα με ανοιχτές παρεμβάσεις από την πλευρά της Κομισιόν, στην περίπτωση της SOCAR. Διαπάλη που έχει να κάνει με τη διεκδίκηση, απόσπαση και διείσδυση σε νευραλγικούς και συγκεντρωμένους κλάδους, όπως είναι η Ενέργεια και τα μεταφορικά δίκτυα (λιμάνια, σιδηρόδρομοι κ.ά.), και από άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

Στην περίπτωση της ΔΕΗ, η πλευρά της Κομισιόν επίσης έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε ό,τι αφορά το μοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας, και μέσω του ελέγχου που πραγματοποιεί σε αυτή τη φάση η Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp), σχετικά με «παραβάσεις» των «αρχών του ανταγωνισμού».

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχει μόνο ένα τεχνικό ζήτημα στον τομέα της Ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο, όπως είπε, θα επιλυθεί. Με αυτό τον τρόπο, «φωτογραφίζεται» η περίπτωση της ΔΕΗ και των ιδιωτικοποιήσεων, είτε με την απευθείας μεταβίβαση κρατικού μετοχικού πακέτου, είτε με πώληση μονάδων παραγωγής ή ακόμη και συνδυαστικά.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενέκρινε το Ελληνικό Πλαίσιο Επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο «συνιστά ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας της χώρας». Μάλιστα, ένα από τα πρώτα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης αφορά αιολικό πάρκο που ανήκει στον ελληνικό κατασκευαστικό όμιλο «J&P Αβαξ».

Παράλληλα, η συγκυβέρνηση, με νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή, προβλέπει την επέκταση των υφιστάμενων φοροαπαλλαγών της EBRD και μάλιστα στις «κάθε είδους εργασίες και συναλλαγές» της.

Θυμίζουμε ότι η EBRD, μέσω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι σήμερα μέτοχος σε τραπεζικούς ομίλους, ενώ με την ταυτόχρονη «διαχείριση» και των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων, στην οποία εμπλέκεται, φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο σημαντικού «παίκτη», στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και των επιχειρηματικών συμφωνιών σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, με το οποίο δείχνει να «κουμπώνει» η ρύθμιση που προωθεί η συγκυβέρνηση.

Παράλληλα, «κλειδωμένη» θεωρείται η συμφωνία συγκυβέρνησης και κουαρτέτου για τον «εξωδικαστικό συμβιβασμό» που αφορά στα τραπεζικά χρέη των προβληματικών και ταυτόχρονα βιώσιμων επιχειρήσεων.

Τέλος, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει προτείνει το ίδιο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων (Asset Development Plan) που είχε καταθέσει και πέρυσι, το οποίο βέβαια θα περπατήσει στην πράξη ανάλογα και με τους επιχειρηματικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται σε «παράλληλα τραπέζια» με αυτά της «αξιολόγησης».


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ