Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μαζικό αντάμωμα στη Βόρεια Ελλάδα

Φοιτητικά Φεστιβάλ και εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ιδιαίτερα μαζικό ήταν το φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο. Εκατοντάδες νέοι παρακολούθησαν τις διήμερες εκδηλώσεις στο κτίριο της Νομικής του ΑΠΘ, συζήτησαν με τους νεολαίους της ΚΝΕ. Επισκέφθηκαν το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», το Στέκι πολιτισμού και το Στέκι κατά των ναρκωτικών, περιηγήθηκαν και στις δύο εκθέσεις που λειτούργησαν στο χώρο, με τίτλο «Τι σήμαινε να σπουδάζεις στη Σοβιετική Ενωση» και «Η πρόταση της ΚΝΕ για την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος», και φυσικά παρακολούθησαν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και τις συναυλίες.

Στον προαύλιο χώρο και τις δύο μέρες κυρίαρχη θέση είχε το πανό που ανέμιζε, αφιερωμένο στον Καρλ Μαρξ με αφορμή τα 137 χρόνια από το θάνατό του.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με τίτλο «Ο καπιταλισμός γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του», με ομιλητή τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις, ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι οι πτυχές της διεθνούς κατάστασης είναι στενά συνυφασμένες με τις εσωτερικές εξελίξεις. Και στάθηκε στην προσπάθεια της αστικής τάξης της χώρας μας να επεκτείνει τη δράση της στην ευρύτερη περιοχή, με σκοπό νέα κέρδη και αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της που επλήγη από την κρίση και τόνισε ότι «η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι ταυτόχρονα πάλη για τα λαϊκά δικαιώματα και την επιβίωση. Μπορεί να προκαλέσει ρωγμές που, σε συντονισμό με τα κινήματα άλλων χωρών, μπορούν να βάλουν εμπόδια στην ιμπεριαλιστική δράση, να βοηθήσουν στο δυνάμωμα της διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης των εργαζομένων, δένοντας πιο στενά την πάλη για την καθημερινή επιβίωση με τη στρατηγική της αντικαπιταλιστικής ανατροπής».

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ξεκίνησαν με βράβευση της ΚΝίτισσας που βγήκε πρώτη στην άμιλλα της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2016, στην οποία δόθηκε ένα βιβλίο για την Οχτωβριανή Επανάσταση. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο έργο του Μ. Μπρεχτ «Ο βίος του Γαλιλαίου» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Ακολούθησε παρουσίαση τριών συλλογικών ερευνητικών εργασιών Οργανώσεων Βάσης της ΚΝΕ.

Στο συναυλιακό μέρος, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής, από σκηνής, ξεσήκωσαν τη νεολαία ο Μίλτος Πασχαλίδης, αλλά και τα φοιτητικά συγκροτήματα του Στράτου και της Χρύσας, RED 11, του Νικόλα, του Μαρίνου και του Νίκου, Datsoon, Broken Strings, Broken Sticks, ΧΑΤΟΥ ΔΕΡΑ, Blackberry Jam, Saint Insane, B - Looper Band, του Κωνσταντίνου, του Πέτρου και της Ελευθερίας.

Στην Ξάνθη

Με μεγάλη συμμετοχή των νέων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Ξάνθη, που κορυφώθηκε με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Αναγνωστήριο Προκάτ, δέσποζε πανό με τη φιγούρα του Λένιν που έγραφε: «Ο πάγος έσπασε... ο δρόμος χαράχτηκε». Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παρουσίαση project, συνεχίστηκαν με αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση (με βιντεοπροβολή και απαγγελία ποιημάτων του Μπρεχτ) και ολοκληρώθηκαν με συναυλία από τους «Gadjo Dilo».

Η Θεανώ Καπέτη, μιλώντας για την αναγκαιότητα κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, την ανάγκη κοινωνικοποίησής τους, σχεδιασμένης χρησιμοποίησής τους στην παραγωγή, στο σχεδιασμό της οικονομίας από την εργατική εξουσία, παρουσίασε παραδείγματα αξιοποίησης ορισμένων επιστημονικών επιτευγμάτων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, αλλά τελικά χρησιμοποιούνται σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του. Οπως είπε, «η αξιοποίηση του τομέα της ρομποτικής, που μπορεί να μειώσει δραστικά τον εργάσιμο χρόνο, να απαλλάξει μια σειρά εργαζόμενους από δύσκολες χειρωνακτικές δουλειές. Τομέας που σήμερα οδηγεί μια σειρά εργαζομένων στην ανεργία, στην υποαπασχόληση, στην ένταση της εκμετάλλευσης και σε άλλα προβλήματα που αφορούν τη ζωή της νεολαίας. Είναι ενδεικτικές οι μελέτες των καπιταλιστών (Νταβός), που αναφέρουν ότι με την αξιοποίηση των ρομπότ στην παραγωγή θα οδηγηθούν τα επόμενα χρόνια στην ανεργία 70 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Από την ίδια σκοπιά αξιοποιούνται οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, του "διαδικτύου των πραγμάτων". Ενώ υπάρχουν και μια σειρά τεχνολογικές δυνατότητες που δεν αξιοποιούνται από τους καπιταλιστές γιατί δεν προσφέρουν υψηλά ποσοστά κέρδους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ