Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο του ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων Σκαραμαγκά

Απαίτησαν κρατική χρηματοδότηση για αναβάθμιση των υποδομών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών περίθαλψης των βαριά αναπήρων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο κλείσιμο του Ιδρύματος Χρονίων Παθήσεων Σκαραμαγκά πραγματοποίησαν, χτες, στο υπουργείο Εργασίας, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, Βασίλης Παντελάρος, ο οποίος δήλωσε τη στήριξη της δημοτικής αρχής στα δίκαια αιτήματα της κινητοποίησης και μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για στήριξη του αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του ιδρύματος.

Περίπου 27 άνθρωποι (ηλικίας 35 - 40 ετών) με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες ζουν στο Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά, καθώς οι οικογένειές τους είναι αδύνατον να στηρίξουν τέτοιας φύσης περιστατικά, με δεδομένη και την προχωρημένη πια ηλικία των γονιών. Το συγκεκριμένο ίδρυμα, αν και θα μπορούσε να έχει τις υλικοτεχνικές προϋποθέσεις για να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, μέσω και της υποχρηματοδότησης από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του, για να έρθει στη συνέχεια η σημερινή κυβέρνηση και να επικαλεστεί το απαξιωμένο των εγκαταστάσεων προκειμένου να «δικαιολογήσει» το προωθούμενο κλείσιμο.

Το εξουθενωμένο προσωπικό αποτελείται από... έναν κοινωνικό λειτουργό, μία φυσικοθεραπεύτρια, μία μαγείρισσα και μόλις 25 νοσηλευτές, οι οποίοι δουλεύουν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες. Τα συγκεκριμένα ιδρύματα δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο, καθώς στην Αττική υπάρχουν συνολικά μόνο 5 δημόσια και δωρεάν ιδρύματα χρόνιων παθήσεων που προσφέρουν 24ωρη διαμονή, ενώ οι οικογένειες που έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι χιλιάδες. Το κόστος στα αντίστοιχα ιδιωτικά ιδρύματα φτάνει τα 2.000 - 3.000 ευρώ το μήνα... Η «λύση» που έδωσε η κυβέρνηση είναι να μεταφερθούν ανάπηροι και εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του παλιού Λοιμωδών, σ' ένα χώρο πολύ μικρότερο κι άρα αδύνατο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τους.

Κυβερνητική απόπειρα διαχωρισμού των γονιών από τους συλλόγους τους

Με τις κινητοποιήσεις τους, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και η ΣΕΑΑΝ διεκδικούν: Να μην κλείσει το Ιδρυμα Σκαραμαγκά. Γενναία χρηματοδότηση, από τον κρατικό προϋπολογισμό, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής για να αναβαθμιστούν οι υποδομές, οι συνθήκες περίθαλψης των αναπήρων και οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για την αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών σε όλα τα ιδρύματα του κέντρου και την επιστημονική συγκρότηση των τμημάτων του. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες, που με την ανάλογη στελέχωση να μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στην περίθαλψη βαριά αναπήρων και οι οικογένειές τους αδυνατούν να τους στηρίξουν.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να συναντηθεί με τους φορείς που διαδήλωναν έξω από το υπουργείο.«Η εκπρόσωπος του υπουργείου, αναπληρώτρια υπουργός Θεανώ Φωτίου, δήλωσε την άρνησή της να συναντηθεί με τους φορείς λέγοντας ότι δέχεται να συναντηθεί μόνο με τρεις εκπροσώπους των γονιών του ιδρύματος, θέλοντας να διαχωρίσει τους γονείς από τους συλλόγους τους (...) Σύσσωμοι οι γονείς των παιδιών αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί της χωρίς τους φυσικούς τους συμμάχους, γονείς και αναπήρους του Ενιαίου Συλλόγου και της ΣΕΑΑΝ που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα», καταγγέλλουν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος.

Χαρακτηριστικά στοιχεία για την κυβερνητική πολιτική ενάντια στους αναπήρους

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης και της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μπροστά στο υπουργείο, δόθηκαν στοιχεία για τη συνολικότερη πολιτική των κυβερνήσεων ενάντια στους αναπήρους και τις οικογένειές τους.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την άθλια κατάσταση που επικρατεί και στα άλλα ιδρύματα, λόγω της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Πρόνοιας, λόγω της βάρβαρης μνημονιακής δέσμευσης για μείωση κατά 50% των δημόσιων δαπανών για την Πρόνοια, το πετσόκομμα των επιδομάτων των ΑμΕΑ και των συντάξεων αναπηρίας.

Ακόμη, δόθηκαν στοιχεία για μια σειρά από πρόσφατες απαράδεκτες αποφάσεις των ΚΕΠΑ που κόβουν το επίδομα και τη σύνταξη αναπηρίας από χρονίως πάσχοντες και αναπήρους, ενδεικτικό του μεγέθους της «σφαγής» που γίνεται σε βάρος τους.

Μεταξύ άλλων:

-- Από τα ΚΕΠΑ Ελευσίνας στερήθηκε η σύνταξη από μεταλλεργάτη, θύμα εργατικού ατυχήματος με τσακισμένο το χέρι, κομμένα τα δάχτυλα και των δύο του χεριών, που αδυνατεί να συνεχίσει το επάγγελμά του.

-- Σε πάσχουσα με σκλήρυνση κατά πλάκας επιθετικής μορφής, που έχει νοσηλευτεί έξι φορές τον τελευταίο χρόνο και υποβάλλεται σε πειραματική θεραπεία, δόθηκε ποσοστό αναπηρίας 40%, αφήνοντάς την χωρίς επίδομα και χωρίς Ασφάλιση.

-- Σε παιδί 19 χρόνων με νοητική υστέρηση, που από το νηπιαγωγείο πάει σε ειδικό σχολείο και συνεχίζει μέχρι σήμερα, δόθηκε ποσοστό 50%, αφήνοντάς το χωρίς επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη και οδηγώντας την οικογένειά του στην απόλυτη ένδεια, αφού και οι δύο γονείς είναι μακροχρόνια άνεργοι.

-- Σε μικρό παιδί με όγκο στο κεφάλι, που έχει ως συνέπεια να έχει ελάχιστη όραση, δεν αναγνωρίστηκε ότι είναι πρακτικά τυφλό, οπότε δεν μπορεί να πάρει ούτε αυτό το ελάχιστο επίδομα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ