Τρίτη 4 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επικίνδυνα μύδια στη Θεσσαλονίκη

Απαγορεύτηκε η διακίνηση μυδιών από Χαλάστρα και Κύμινα

Για μια ακόμη φορά ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης η Νομαρχία απαγόρευσε χτες τη συγκομιδή, διακίνηση και διάθεση στην αγορά για κατανάλωση μυδιών που προέρχονται από τη θαλάσσια περιοχή Χαλάστρας και Κυμίνων. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Νομαρχίας, η απόφαση αυτή εκδόθηκε λόγω της ανεύρεσης πληθυσμών ειδών τοξικού φυτοπλαγκτού τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της ομάδας βιοτοξινών τύπου PSP στα οστρακοειδή πέραν των ανωτάτων επιτρεπτών ορίων. Σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι οι προαναφερόμενες βιοτοξίνες προκαλούν την παραλυτική δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση οστρακοειδών που τις περιέχουν στη σάρκα τους.

Επίσης, η Νομαρχία αποφάσισε να αναστείλει τη θεώρηση εγγράφων καταγραφής των ζώντων δίθυρων μαλακίων του συγκεκριμένου είδους. Σημειώνει ότι επιβάλλεται η απόσυρση των παρτίδων των ζώντων δίθυρων μαλακίων που έχουν συλλεχτεί σε μυδοκαλλιέργειες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, καθώς και των παρασκευασμένων προϊόντων ή προϊόντων μεταποίησης αυτών, από τις 29 Αυγούστου.

Οπως διευκρίνισαν επιστήμονες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, το μέτρο είναι προληπτικό μέχρι να διευκρινιστεί αν το φυτοπλαγκτόν που ανιχνεύτηκε είναι τοξικό, ενώ τόνιζαν ότι κίνδυνος δεν υπάρχει όταν η βιοτοξίνη δεν περιέχεται στη σάρκα των μυδιών. Ακόμη καθηγητές του ΑΠΘ με αφορμή τη νέα απαγόρευση λόγω της εμφάνισης φυτοπλαγκτού έκαναν λόγο για διαταραχή του οικοσυστήματος του Θερμαϊκού Κόλπου. Η νέα αυτή απαγόρευση σημαίνει μεγάλη οικονομική καταστροφή για τους μυδοπαραγωγούς της περιοχής που τα τελευταία χρόνια έχουν αποζημιωθεί μόνο κατά ένα μικρό μέρος για τις ζημιές που έχουν πάθει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ