Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στη γερμανική εφημερίδα FAZ, σύμφωνα με την οποία, «κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Αλλά) και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια!».

Χτες, κατόπιν των αντιδράσεων, επανήλθε ζητώντας «συγγνώμη» αν πρόσβαλε κάποιους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, όπως τον κάλεσαν ορισμένοι να πράξει.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ατυχές σχόλιο», αρκέστηκε να δηλώσει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λ. Ντε Γκίντος. «Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Γιούρογκρουπ», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιταλός Τζ. Πιτέλα. Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Α. Σάντος Σίλβα, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτες», εκτιμώντας ότι «δεν είναι σε θέση να παραμείνει επικεφαλής του Γιούρογκρουπ». Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει (...) προτίμησε να πει ηλίθια αστεία - δεν βρίσκω καλύτερο όρο - ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Νομίζω πως άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζουν να κατέχουν τη θέση που έχουν. Είναι καλύτερο να παραιτηθεί. Γι' αυτόν αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Η ευρωπαϊκή εκδοχή τού «μαζί τα φάγαμε» έχει στόχο να συγκαλύψει τις αιτίες της κρίσης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

«Οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ - η ευρωπαϊκή εκδοχή τού "μαζί τα φάγαμε" - έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις αιτίες της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, που εφαρμόζονται ενιαία σ' όλα τα κράτη-μέλη - βόρεια και νότια - απ' όλες τις κυβερνήσεις κι έχουν τη ρίζα τους στον ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τις πολιτικές της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ