Τετάρτη 5 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
«Συνένοχους στο έγκλημα δε θα μας έχετε»

Τα σωματεία καταγγέλλουν το καθεστώς που επιβάλλεται στην ακτοπλοΐα από το νέο νόμο της κυβέρνησης

Συνενόχους στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θέλει να κάνει τις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και η κυβέρνηση! Με έγγραφό του προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, το οποίο με τη σειρά της έστειλε στα ναυτεργατικά σωματεία, ζητά να διατυπώσουν τα σωματεία τις απόψεις τους σ' ό,τι αφορά στον προσδιορισμό των επιθυμητών γραμμών και ελαχίστων συχνοτήτων προσέγγισης σε εβδομαδιαία βάση των πλοίων στα πλαίσια του νόμου - έκτρωμα με τον τίτλο «Περί ελεύθερης παροχής υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές».

Το γεγονός καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και τονίζουν: «Το δήθεν ενδιαφέρον του ΥΕΝ προς την ΠΝΟ για να εκφράσουμε τις θέσεις μας στο νέο καθεστώς ασυδοσίας των εφοπλιστών που διαμορφώθηκε με το Ν. 2932/2001 αποσκοπεί να χρησιμοποιηθούν οι ναυτεργάτες και τα συνδικαλιστικά τους όργανα ως συμμέτοχοι των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης και των εφοπλιστών».

«Κυβέρνηση - ΥΕΝ - εφοπλιστές -υπογραμμίζεται επίσης- με τη συνειδητή στήριξη της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ έχουν την ευθύνη για την ψήφιση του νόμου - έκτρωμα 2932/2001 και τα προβλήματα που προκύπτουν σε βάρος των ναυτεργατών, του επιβατηγού κοινού στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και γενικότερα των κατοίκων των νησιών μας».

Οπως τονίζουν τα σωματεία είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ βρήκαν το θάνατο ναυτεργάτες στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία «Εξπρές Σαντορίνη» και «Αίολος Εξπρές ΙΙ» και υπάρχει διαπιστωμένη κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, σοβαρά προβλήματα σε υπερήλικα υποσυντήρητα πλοία, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, με προκλητικό τρόπο, ισχυρίζεται ως μοιραίο επακόλουθο, την κατακόρυφη αύξηση της συχνότητας των «ναυτικών ατυχημάτων». Αρνείται δε να πάρει πρωτοβουλίες για αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, για την επιβολή άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των πλοίων.

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ εκφράζουν για μια ακόμη φορά τη ριζική αντίθεσή τους για νέο νόμο - έκτρωμα. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση οργάνωση αγωνιστικών απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών για την κατάργηση του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 και του ν.2932/2001. «Η εξασφάλιση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών -καταλήγουν τα σωματεία- με σύγχρονα ασφαλή πλοία με ελληνική σημαία με ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά ασφαλιστικά δικαιώματα, μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ