Τρίτη 4 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής για τα 65 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη

Στο σημείο της εκτέλεσης του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν μέλη και φίλοι του Κόμματος το πρωί της Κυριακής 2 Απρίλη

Ο Θ. Χιώνης
Ο Θ. Χιώνης
«Κουκουές και μπροστάρης. Αυτό τα λέει όλα...».

Με τα λόγια αυτά, που έγραψε ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης για τον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη, ολοκλήρωσε την ομιλία του στην εκδήλωση τιμής για τα 65 χρόνια από την εκτέλεσή του ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση αυτή, το πρωί της Κυριακής 2 Απρίλη, στο σημείο που εκτελέστηκε από το αστικό κράτος ο Ν. Μπελογιάννης, μαζί με τους Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο και Δημήτρη Μπάτση, διοργανώθηκε από τις Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου και Ανατολικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και από την ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρέθηκαν και τα παιδιά του Νίκου Καλούμενου, Μαργαρίτα και Πέτρος, που εισέπραξαν ένα ζεστό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους. Επίσης, στην εκδήλωση συμμετείχε ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος.

Μετά την ομιλία του Θοδωρή Χιώνη ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα που επιμελήθηκαν η Σύλβια Καπερνάρου, η Αριάδνη Μιχαηλάρη, ο Χρήστος Μπαλτάς και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης. Οι καλλιτέχνες διάβασαν απόσπασμα από το βιογραφικό του Ν. Μπελογιάννη, που συνέταξε ο ίδιος το 1947, λίγο μετά την άφιξή του στην έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ. Στη συνέχεια απήγγειλαν τα ποιήματα των Ν. Χικμέτ, Γ. Ρίτσου και Κ. Βάρναλη για τον ήρωα του ΚΚΕ και τραγούδησαν μαζί με τους συγκεντρωμένους τιμώντας τον και αποδεικνύοντας ότι ο Μπελογιάννης ζει και εξακολουθεί να εμπνέει τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο μνημείο που έχει στήσει το Κόμμα στο σημείο της εκτέλεσης.

Θυσία που πήγαζε από τον πιο όμορφο στόχο της ανθρωπότητας

«Τον Μπελογιάννη όπως και τους χιλιάδες ήρωες που γέννησε το ΚΚΕ, τους τιμάμε διαδηλώνοντας ότι συνεχίζουμε, ακλόνητοι από το χρέος που έχουμε, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξημερώσουν και στη χώρα μας καλύτερες μέρες», ανέφερε ο Θ. Χιώνης. Ενώ, αναφερόμενος στη ζωή του Ν. Μπελογιάννη, σημείωσε ότι δολοφονήθηκε επειδή ήταν στέλεχος του ΚΚΕ, επειδή δεν πρόδωσε το λαό, δεν κρύφτηκε, δεν έφυγε τα χρόνια της Κατοχής, όπως έκαναν τα διαλεχτά παιδιά της αστικής τάξης.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε στην εκδήλωση όταν ο ομιλητής μετέφερε τα λόγια του ίδιου του εκτελεσμένου μέλους της ΚΕ του Κόμματος, του Ν. Μπελογιάννη στο στρατοδικείο, που δείχνουν το μεγαλείο του αλύγιστου κομμουνιστή: «Αν έκανα δήλωση αποκήρυξης θα αθωωνόμουν, κατά πάσα πιθανότητα, μετά μεγάλων τιμών (...) Αλλά η ζωή μου συνδέεται με το ΚΚΕ και τη δράση του. Δεκάδες φορές μπήκε μπροστά μου το δίλημμα να ζω προδίδοντας τις πεποιθήσεις μου, την ιδεολογία μου, είτε να πεθάνω παραμένοντας πιστός σε αυτές. Πάντοτε προτίμησα το δεύτερο δρόμο και σήμερα τον ξαναδιαλέγω...».


Ο Θ. Χιώνης αναφέρθηκε, επίσης, στα όσα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να συμβολίζει ο Ν. Μπελογιάννης, αλλά και στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων να καπηλευτούν τέτοιες ηρωικές μορφές του κομμουνιστικού κινήματος, την ίδια την Ιστορία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αποκόβοντας αυτούς τους αγώνες από το πραγματικό, ριζοσπαστικό περιεχόμενό τους. Οπως είπε, «ο Μπελογιάννης δεν είναι απλά μια ηρωική μορφή του παρελθόντος. Η δράση του, η υπόθεση για την οποία πάλεψε, η στάση του εκφράζουν και σήμερα με έναν από τους καλύτερους τρόπους τη μακρόχρονη μάχη για την εργατική, τη λαϊκή νίκη...». Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Ο Μπελογιάννης, όπως κάθε άνθρωπος, δεν γεννήθηκε ήρωας, αν και βρίσκεται στο πάνθεον των λαϊκών ηρώων, μαζί με χιλιάδες άλλους κομμουνιστές που έμειναν άγνωστοι. Δεν θα υπήρχαν οι Μπελογιάννηδες, η δράση, η προσφορά στον τόπο μας, η στάση τους αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ. Η "μήτρα" που γεννά ανθρώπους που εμπνέονται από υψηλά ιδανικά, που αφιερώνονται στην πιο δίκαιη υπόθεση, ανθρώπους με στέρεες πεποιθήσεις και με στάση αρχών σε όλα τα ζητήματα. Γιατί τέτοιο είναι το Κόμμα μας και τέτοιο έχουμε χρέος να παραμείνει».

  • Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Χιώνη θα δημοσιευτούν στο 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» της ερχόμενης Παρασκευής.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση την Κυριακή στο πάρκο Γουδή (2019-03-30 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας (2016-03-17 00:00:00.0)
Εκδήλωση για το Μπλόκο της Καλογρέζας (2016-03-16 00:00:00.0)
«Ζει κι είναι κοντά μας»... (2007-04-17 00:00:00.0)
Αιώνια αθάνατος ο Νίκος Μπελογιάννης (1998-03-31 00:00:00.0)
Εκδήλωση τιμής και μνήμης (1997-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ