Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πονοκέφαλος το «αμπαλάρισμα» της συμφωνίας

«Κινητικότητα» σε όλα τα επίπεδα για το κατά το δυνατό ταχύτερο κλείσιμο της β' αξιολόγησης, με την καλύτερη δυνατή για τα συμφέροντα του κεφαλαίου συμφωνία, δείχνει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσεται και ο κύκλος επαφών του Αλ. Τσίπρα. Πληροφορίες που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονταν απ' το Μαξίμου έκαναν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία με Μέρκελ και Λαγκάρντ. Εξάλλου, αναμενόταν χτες να μιλήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο οποίος νωρίτερα είχε σχετική συνομιλία και με τον Π. Μοσκοβισί, ενόψει της επαφής με τον πρωθυπουργό, της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ αλλά και της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ.

Ο Αλ. Τσίπρας υποδέχεται στο μεταξύ σήμερα στην Αθήνα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ. Στο επίκεντρο των συζητήσεών τους θα βρεθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνει λόγο για «θετικά μηνύματα» που εκπέμπονται ως προς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το αντιλαϊκό περιεχόμενο της οποίας αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν να συντηρούν τη μυθολογία περί «σκληρής διαπραγμάτευσης» τάχα για τα λαϊκά συμφέροντα, ενώ ομολογώντας ουσιαστικά το περιεχόμενο των αντιλαϊκών παζαριών μιλάνε για ανοιχτά θέματα «πολιτικά ευαίσθητα». Σε κάθε περίπτωση, και παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσπάσει ένα μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών για να σερβίρει την αντιλαϊκή συμφωνία, το περιεχόμενό της θα είναι κόλαφος για το ήδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αξιοποιεί τις υπαρκτές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ, προκειμένου να αναπαράγει μια φιλολογία περί κέντρων που υπονομεύουν την κυβέρνηση και προσβλέπουν σε «αποσταθεροποίηση».

Για τις εξελίξεις αναμένεται να ενημερωθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο - δίχως να έχει οριστικοποιηθεί η μέρα - και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς να εκτιμούν ότι εφόσον ανακοινωθεί θα σημαίνει ότι τρέχει το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας, καθώς η σύγκλησή της αφορά στην ενημέρωσή της για το περιεχόμενο όσων τελικά συμφωνηθούν. Ανοιχτό ταυτόχρονα παραμένει και το ενδεχόμενο άμεσης νομοθέτησης «προαπαιτούμενων» μέτρων, εντός των επόμενων ημερών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ