Τετάρτη 5 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ξεκινούν οι επιχειρηματικές μάχες στην... αρένα της «απελευθέρωσης»

Σοβαρές ανακατατάξεις στη νομή της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων που ήδη κατέχουν σημαντικό μερίδιο αλλά και νέων που επιθυμούν να εισέλθουν στο χώρο, προκαλεί η συμφωνία της κυβέρνησης με το κουαρτέτο για τα Ενεργειακά. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επαναπροκήρυξης του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση του λιγνιτικού κοιτάσματος της Βεύης, αφού όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η παραχώρησή του σε ιδιώτες από την προηγούμενη κυβέρνηση έγινε «με αδιαφανείς διαδικασίες»...

Το συγκεκριμένο κοίτασμα είχε παραχωρηθεί το 2014 στην εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» (συμφερόντων Μπόμπολα), ενώ είχε υπογραφεί και σχετική σύμβαση με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, δίχως όμως να κυρωθεί από τη Βουλή, κι από τότε μέχρι σήμερα το θέμα της εκμετάλλευσής του είχε «παγώσει». Μετά την παραπάνω ανακοίνωση του υπουργείου, η «ΑΚΤΩΡ» αντέδρασε και σε δική της ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι έχει υπογεγραμμένη συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυχείου, κάνοντας επίσης ευθεία αναφορά στον ανταγωνιστικό της «Ομιλο Κοπελούζου» και στις προσφυγές που κατέθεσε στο παρελθόν κατά της σύμβασης παραχώρησης, οι οποίες όπως λέει «απορρίφθηκαν στο σύνολό τους...».

Ορισμένα χτεσινά δημοσιεύματα εμπλέκουν την απόφαση ακύρωσης της προηγούμενης σύμβασης με «αλλαγή στάσης» της κυβέρνησης έναντι της συμφωνίας που έχει συνάψει η ΔΕΗ με την κινεζική «CMEC» για την κατασκευή νέας λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή, η οποία θα τροφοδοτούταν με καύσιμο, κυρίως, από το ορυχείο της Βεύης. Τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν, επίσης, ότι υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων της κινεζικής εταιρείας με την «ΑΚΤΩΡ» για την τροφοδοσία της νέας μονάδας, η οποία πλέον βρίσκεται «στον αέρα» εξαιτίας της επαναπροκήρυξης νέου διαγωνισμού. Το υπουργείο διέψευσε, όπως ήταν φυσικό, ωστόσο απέφυγε να επιβεβαιώσει τη στήριξη της κυβέρνησης στην επένδυση της κινεζικής εταιρείας, η οποία να υπενθυμίσουμε είχε προβληθεί ως ιδιαίτερα σημαντική από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Χτες, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημείωναν ότι ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση του ορυχείου της Βεύης θα προκηρυχθεί σύντομα, ενώ εξέφραζαν παράλληλα «σιγουριά» για το επενδυτικό ενδιαφέρον από ομίλους του εξωτερικού και για τα εγχώρια λιγνιτικά αποθέματα, αλλά και για μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού με καύσιμο λιγνίτη.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι με την προώθηση της «απελευθέρωσης» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο και της «ενεργειακής ένωσης» της ΕΕ, οι ενδοεπιχειρηματικές κόντρες για την απόσπαση μεγαλύτερων κομματιών από την «πίτα» θα εντείνονται όλο και περισσότερο και σε ό,τι αφορά τον εγχώριο ορυκτό πλούτο και την ηλεκτροπαραγωγή, που μπορεί να αποφέρει σημαντικά κέρδη για ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτή η κλιμάκωση του ανταγωνισμού όχι μόνο δεν θα προσφέρει οφέλη για τους «καταναλωτές», όπως υποστηρίζει η αστική προπαγάνδα, αλλά αντίθετα σηματοδοτεί ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους στον κλάδο κι ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ