Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ - ΤΑΝΖΑΝΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις διογκώνουν το κύμα των προσφύγων

 

ΝΤΑΡ ΕΣ ΣΑΛΑΜ.-

Κάθε βδομάδα τουλάχιστον 3.500 Μπουρουντιανοί εγκαταλείπουν τις εστίες τους με κατεύθυνση τη βορειοδυτική Τανζανία εξαιτίας της έντασης των μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού του Μπουρούντι και αντάρτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες ο Πολ Στρόμπεργκ, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η κατάσταση στο Μπουρούντι έχει επιδεινωθεί δραματικά τους τελευταίους δύο μήνες και ιδιαίτερα τις τελευταίες 15 μέρες. «Εως και την περασμένη βδομάδα κάθε 24ωρο περνούσαν τα σύνορα τουλάχιστον 500 άτομα», σημείωσε ο Στρόμπεργκ, ενώ χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκάρντιαν» της Τανζανίας, που επικαλούνταν πηγές στις περιοχές της βορειοδυτικής Νγκάρα, Ρουτάνα και Μπακάμπα (στη μεθόριο Τανζανίας - Μπουρούντι) ανέβαζε τον αριθμό των προσφύγων σε περίπου 1.000 τη βδομάδα.

Ο Στρόμπεργκ, αναφερόμενος στις συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών στο Μπουρούντι, επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές για τη διόγκωση του αριθμού των προσφύγων, λέγοντας πως οι μεν αντάρτες «λένε στους πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους γιατί οι συγκρούσεις θα ενταθούν» και ο στρατός «προχωρεί σε επιστράτευση όλων των μάχιμων ανδρών της περιοχής από φόβο μήπως αυτοί στρατολογηθούν από τους αντάρτες».

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ της Τανζανίας, σκληρές μάχες μαίνονται ιδιαίτερα στις περιοχές Ρουτάνα, Μακάμπα και στην περιφέρεια της Μπουζουμπούρα, με αποτέλεσμα τη μαζική φυγή εκατοντάδων. Οι επιθέσεις ανταρτών μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, έχουν αυξηθεί δραματικά από τις αρχές του χρόνου. Εξαιτίας αυτών των συγκρούσεων, μόνο στην Τανζανία έχουν αναζητήσει καταφύγιο τουλάχιστον 300.000 Μπουρουντιανοί πρόσφυγες. Εντούτοις, περισσότεροι από 200.000 Μπουρουντιανοί πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις ανταρτών και αντίποινα του στρατού από το 1993, αφότου δηλαδή παραστρατιωτικοί Μπουρουντιανοί, μέλη της φυλής των Τούτσι, δολοφόνησαν τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο (που παρεμπιπτόντως ήταν μέλος της φυλής των Χούτου). Πάντως, το ζήτημα της δραματικής αύξησης του αριθμού των Μπουρουντιανών προσφύγων στην Τανζανία θα τεθεί την ερχόμενη βδομάδα στη συνάντηση κορυφής ηγετών αφρικανικών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στην Αρούσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ