Τρίτη 23 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
KΡOATIA
«Προσωρινά ανίκανος» ο Πρόεδρος Τούτζμαν;

 

ΖΑΓΚΡΕΜΠ,-

Τα κόμματα του κροατικού Κοινοβουλίου συμφώνησαν χτες να τροποποιήσουν το Σύνταγμα προκειμένου να επιτραπεί στον 77χρονο Πρόεδρο Φράνιο Τούτζμαν να κηρυχτεί προσωρινά ανίκανος, μετά από τις τελευταίες ειδήσεις επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να προχωρήσει στην τροπολογία των σχετικών άρθρων του Συντάγματος αύριο (Τετάρτη), καθώς η πλειοψηφία των μελών του Σώματος (ακόμη και της αντιπολίτευσης) συμφωνούν μ' αυτή την προοπτική. Η τροπολογία του Συντάγματος θα έχει άμεση ισχύ αμέσως μόλις ψηφιστεί από τα δύο τρίτα των μελών του Κοινοβουλίου, ενώ προσωρινός αντικαταστάτης του Προέδρου θα είναι ο πρόεδρος της κροατικής Βουλής, Βλάτκο Πάβλετιτς.

Ο 77χρονος Κροάτης Πρόεδρος νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ντουμπράβα από την 1η του μήνα, μετά την υποβολή του σε εγχείρηση και τις (μετεγχειρητικές) επιπλοκές στην κατάσταση της υγείας του. Αν και επισήμως το προεδρικό γραφείο έχει αρνηθεί πως ο Πρόεδρος υποφέρει από καρκίνο, ωστόσο οι φήμες που κυκλοφορούν στο Ζάγκρεμπ σχετικά με μετάσταση καρκίνου στον εγκέφαλο, είναι κάτι παραπάνω από «έντονες».

Τα ιατρικά ανακοινωθέντα της περασμένης βδομάδας μιλούσαν για μία σταδιακή σταθεροποίηση της υγείας του Κροάτη ηγέτη. Εντούτοις, το τελευταίο χτεσινό ιατρικό ανακοινωθέν έκανε σαφή αναφορά σε «επιδείνωση» της κατάστασης της υγείας του. Πηγή από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύεται ο Κροάτης Πρόεδρος δήλωσε χτες σε ΜΜΕ πως ο Φράνιο Τούτζμαν υποφέρει από «σοβαρές δυσλειτουργίες σε όλα τα ζωτικά του όργανα» και πως η κατάσταση της υγείας του «έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ