Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Να απορριφθούν οι προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη, για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην ιατρική εκπαίδευση, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Στόχος τους είναι η προσαρμογή του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης στις συνθήκες εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, έντασης της επιχειρηματικότητας και του ανταγωνισμού, ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου της Υγείας. Υπουργός και Αναπληρωτής επανέλαβαν τα χιλιοειπωμένα "για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ξαναστήσει το σύστημα Υγείας", "να ανακόψει τη διαρροή γιατρών στο εξωτερικό". Μάλιστα, έκαναν λόγο για "τον πόλεμο που δέχτηκαν από συμφέροντα" στην προσπάθειά τους να αλλάξουν τις επιτροπές των ειδικοτήτων που "είχαν στήσει μαγαζάκι". Λες και αν αλλάξει η σύνθεση των επιτροπών θα λυθούν τα προβλήματα στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών: Η λάντζα, η χρησιμοποίησή τους για να μπαλώνουν τρύπες, η εντατικοποίηση, η απουσία εκπαιδευτικού προγράμματος. Για μια ακόμη φορά, με πρόσχημα την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής προσπαθούν να συγκαλύψουν το αντιδραστικό περιεχόμενο των αλλαγών που προωθούνται».

«Μπορεί το ΚΕΣΥ να μην νομοθετεί, όμως τα πορίσματα των επιτροπών θα αποτελέσουν τον πιλότο για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην ιατρική ειδικότητα.

Η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει τη διενέργεια πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση του τίτλου της ειδικότητας με πρόσχημα την αξιοκρατία. Στην πραγματικότητα, όμως, οι εξετάσεις θα λειτουργήσουν σαν στρόφιγγα για τον έλεγχο του αριθμού των επιτυχόντων. Από τη στιγμή που θα έχει καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός γιατρών σε κάθε ειδικότητα στην Ελλάδα, η έννοια της επιτυχούς εξέτασης θα είναι σχετική. Μπορεί ένας αριθμός εξεταζόμενων να περνάει τη "βάση", αλλά τον τίτλο της ειδικότητας να παίρνουν, με κριτήριο τη βαθμολογία, τόσοι ώστε να μην υπερκαλύπτεται ο προκαθορισμένος συνολικός αριθμός των γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Αντί να εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλους τους ειδικευόμενους, ώστε να είναι επιστημονικά άρτιοι και να μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, η θεσμοθέτηση βαθμολογίας κατά τη λήψη της ειδικότητας, της οποίας υπεραμύνθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, έρχεται να λειτουργήσει σαν ένα επιπλέον φίλτρο για τη διαμόρφωση γιατρών πολλών ταχυτήτων. Από τη μία, μια μεγάλη μάζα φτηνών γιατρών με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα και λιγότερες δυνατότητες για επιστημονική εξέλιξη και, από την άλλη, μια επιστημονική ελίτ με καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς να απορρίψουν τις αντιδραστικές αλλαγές, να διεκδικήσουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση - ειδίκευση, υψηλού επιπέδου αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό.

Για το ίδιο θέμα, η ΕΙΝΑΠ καλεί όλους τους γιατρούς Αθήνας και Πειραιά σε αγωνιστική ετοιμότητα και τις 3μελείς και 5μελείς επιτροπές των νοσοκομείων να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ