Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Σημαντική ενίσχυση της ΔΑΣ κόντρα στις εργοδοτικές παρεμβάσεις

Με υπερδιπλάσιες ψήφους, σημαντική άνοδο σε ποσοστά και έδρες για το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), παρά τις εργοδοτικές παρεμβάσεις, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Υπαλλήλων συναφών επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ έλαβε 325 ψήφους (από 142 ψήφους το 2014) και κατέλαβε 4 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο (από 3 που είχε).

Η «Δημοκρατική Συνεργασία» (ΠΑΣΚΕ) πήρε 424 ψήφους (από 257) και 5 έδρες (από 6), ενώ η «Δημοκρατική Ενωση Ξενοδοχοϋπαλλήλων» (στηρίζεται από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 15 ψήφους, χωρίς να εκλέξει εκπρόσωπο στο ΔΣ.

Στο αποτέλεσμα του ΠΑΣΚίτικου ψηφοδελτίου, το «χεράκι» τους έβαλαν οι εργοδότες του κλάδου. Οπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ, στις αρχαιρεσίες σημειώθηκαν εκτεταμένα κρούσματα εργοδοτικών παρεμβάσεων, είτε βάζοντας εμπόδια στους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να τις στηρίξουν, είτε προτρέποντας ανοιχτά στην ψήφιση συγκεκριμένων υποψηφίων.

Μπροστά, μάλιστα, στο αποτέλεσμα της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, στις 31/3, οπότε καταψηφίστηκε ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός της πλειοψηφίας, οι εργοδότες κλιμάκωσαν τις παρεμβάσεις τους. «Δεν διστάζουν ανοιχτά να προτείνουν μέσω των διευθυντικών τους στελεχών την παράταξη που χρόνια τώρα στέκεται στο πλευρό τους, που συμβάλλει να μην δημιουργείται η παραμικρή εστία αντίστασης, να περνάνε ό,τι θέλουν οι ξενοδόχοι: Μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων, απολύσεις, μη επαναπροσλήψεις και άλλα», αναφέρει η Γραμματεία Ρεθύμνου του ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Εχοντας σαν στόχο να διατηρήσουν μέσα από εργοδοτικά ψηφοδέλτια τους συσχετισμούς που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, απειλούν, τρομοκρατούν, καθοδηγούν εργάτες να ψηφίσουν αυτούς που διαβεβαιώνουν ότι δεν θα σταθούν εμπόδιο στα αντεργατικά τους σχέδια».

Περιπτώσεις στις οποίες στελέχη των ξενοδοχείων έκαναν «ωμή παρέμβαση σε εργαζόμενους, είτε να μην ψηφίσουν τον συνδυασμό που στηρίζει το ΠΑΜΕ, είτε να ψηφίσουν τα εργοδοτικά ψηφοδέλτια» έγιναν γνωστές στην τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σε μια σειρά χώρους («Creta Palace» της «Grecotel», «Golden Beach», «Anemos», «Φλοίσβος», «Rina», «Rethymno Mare»), ενώ, όπως σχολιάζει, είναι βέβαιο πως ανάλογα κρούσματα υπήρξαν και σε άλλες επιχειρήσεις.

Εμπιστοσύνη στη ΔΑΣ και στο κλαδικό σωματείο στα Γιάννενα

Την πρώτη θέση και όλες τις έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο εμπιστεύτηκαν στη ΔΑΣ οι εργαζόμενοι στις αρχαιρεσίες που έγιναν στην Ενωση Υπαλλήλων Επισιτισμού και Τουριστικών Επαγγελμάτων Νομού Ιωαννίνων.

Για την εκλογή νέας διοίκησης ψήφισαν 246 εργαζόμενοι και βρέθηκε 1 άκυρο.

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ έλαβε 232 ψήφους (από 231) και κατέλαβε και τις 7 έδρες στο ΔΣ του σωματείου. Η «Λάντζα» (στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έλαβε 13 ψήφους (στις προηγούμενες εκλογές η «Ταξική Ενότητα» είχε πάρει 2 ψήφους).

Για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία ψήφισαν 238 εργαζόμενοι (1 λευκό και 1 άκυρο). Η ΔΑΣ πήρε 222 ψήφους, εκλέγοντας 5 αντιπροσώπους στο ΕΚ (όσους είχε) και 2 στην Ομοσπονδία (από 3). Η «Λάντζα» πήρε 14 ψήφους, χωρίς να εκλέξει αντιπροσώπους.

Χαιρετίζοντας την ανταπόκριση των συναδέλφων, η Ενωση υπογραμμίζει την ανάγκη «να μαζικοποιήσουμε το Σωματείο μας, να γίνει ακόμη πιο ισχυρό, ώστε να συνεχίσει να οργανώνει με καλύτερους όρους τον αγώνα για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποτελέσματα που φανερώνουν δυνατότητες σε μια σειρά από αρχαιρεσίες (2021-12-16 00:00:00.0)
Στη μάχη για την άνοδο της οργάνωσης και των αγώνων του κλάδου (2018-05-23 00:00:00.0)
Πάνω από 1.100 εργαζόμενοι τους γύρισαν την πλάτη! (2017-10-19 00:00:00.0)
Ενισχυμένος στα χέρια των ταξικών δυνάμεων (2011-04-19 00:00:00.0)
Σημαντική ανατροπή υπέρ των ταξικών δυνάμεων (2002-11-29 00:00:00.0)
Πρώτη η ΔΑΣ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους Ζακύνθου (1996-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ