Παρασκευή 14 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΕΑΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ»
«Ευθύνη του κράτους η μέριμνα για την υγεία των αθλουμένων»

Ανακοίνωση με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης νεαρού παίκτη σε τοπικό ποδοσφαιρικό αγώνα

Με αφορμή το νέο περιστατικό κατάρρευσης ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή στα Γιάννενα την ώρα αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος, ο «Εργατικός Αθλητικός Σύλλογος Μαχητής Ιωαννίνων» εξέδωσε ανακοίνωση που μεταξύ άλλων αναφέρεται στην επικίνδυνη κατάσταση σε θέματα υγείας αθλούμενων, με ευθύνη του κράτους και αρμόδιων φορέων (ΕΠΟ, ΕΠΣ). Το περιστατικό αφορά την περίπτωση του νεαρού παίκτη του ΠΑΟ Ασβεστοχωρίου, Στέφανου Γεράση, ο οποίος κατέρρευσε λόγω καρδιακών προβλημάτων (όπως αποδείχτηκε αργότερα) σε αγώνα για το β' τοπικό πρωτάθλημα του νομού πριν από μια βδομάδα. Ο νεαρός παίκτης εισήχθη στην εντατική του νοσοκομείου όπου παραμένει μέχρι σήμερα, με την κατάστασή του να θεωρείται ελεγχόμενη από τους γιατρούς.

Στην ανακοίνωση του «ΕΑΣ Μαχητή», το ΔΣ και οι παίκτες του συλλόγου εκφράζουν τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση στον Στέφανο Γεράση, καθώς και τη συμπαράστασή τους προς τον ίδιο και την οικογένειά του.

Παράλληλα επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως «η προστασία της υγείας των αθλούμενων στα ερασιτεχνικά σωματεία, με έμφαση στην πρόληψη, θα έπρεπε να είναι πρώτιστη προτεραιότητα για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο χώρο του ποδοσφαίρου (ΕΠΟ, ΕΠΣ), με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, απ' τη μία οι κυβερνήσεις ποτέ δεν ασχολήθηκαν μ' αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, κι απ' την άλλη η ΕΠΟ, όταν πριν από λίγα χρόνια εφάρμοσε το σχέδιο για την Κάρτα Υγείας των ποδοσφαιριστών, επέβαλε χαράτσι 30 ευρώ για κάθε αθλητή, βάσει σύμβασης ιδιωτικής τράπεζας - χορηγού της. Είναι απαράδεκτο η προστασία της υγείας και ο προαθλητικός έλεγχος να θεωρείται ατομική ευθύνη, συνοδευόμενη κιόλας από δυσβάσταχτα έξοδα για τους αθλητές και τους γονείς τους, ακόμη και για τις πιο στοιχειώδεις εξετάσεις».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως σήμερα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και ειδικότερα το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο φυτοζωεί, με τους ερασιτέχνες παράγοντες να «φτύνουν αίμα» για να κρατήσουν όρθιες τις ομάδες τους, ξοδεύοντας υπέρογκα και παράλογα ποσά, χορηγούς να βρίσκουν έδαφος για να προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, γήπεδα και εγκαταστάσεις να ρημάζουν, αθλητές να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ο «ΕΑΣ Μαχητής» καλεί σε πάλη για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των αθλούμενων, όπως: Η καθιέρωση με κρατική ευθύνη της Κάρτας Υγείας του αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 2 χρόνια. Δωρεάν γιατροί, εξειδικευμένοι, με πλήρη ιατρικό εξοπλισμό σε όλα τα γήπεδα, με κάλυψη του κόστους από το κράτος, την ΕΠΟ, την ΕΠΣΗΠ. Σύγχρονα γήπεδα για την άθληση της νεολαίας και των εργατών.

«Τα χρήματα που παίρνονται από τις λαϊκές οικογένειες με τη φορολογία, τα δημοτικά τέλη κ.λπ., να σταματήσουν να γίνονται ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις ΠΑΕ, και να αξιοποιηθούν για σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις για δωρεάν μαζικό - λαϊκό αθλητισμό», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ