Παρασκευή 21 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Δικομματική «αντιπαράθεση» ως «καμουφλάζ» της σύμπλευσης

Να αναδείξουν τις «διαφορές» τους σχετικά με τον τρόπο αλλά και το τίμημα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ επιχειρούν τις μέρες αυτές κυβέρνηση και ΝΔ, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποσιωπήσουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε ό,τι αφορά το «άνοιγμα» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού.

Χτες, μία μέρα μετά την παρουσίαση των επίσημων θέσεων της ΝΔ για το μέλλον της ΔΕΗ και του ενεργειακού τομέα, η κυβέρνηση αξιοποίησε τον φρενήρη ρυθμό ιδιωτικοποιήσεων και πλήρους «απελευθέρωσης» της αγοράς, που θέλει να προωθήσει η αξιωματική αντιπολίτευση, για να εμφανίσει τη δική της εκδοχή «ανοίγματος» της αγοράς ως περισσότερο «ήπια».

Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, αλλά και άλλων κυβερνητικών στελεχών, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, οι οποίοι επέμειναν στη δήθεν «διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ» την οποία, υποτίθεται, επιτυγχάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Κι αυτά όταν είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην άμεση πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ - και με τα «φιλέτα» των υδροηλεκτρικών να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή - κι ενώ παράλληλα προχωρά κανονικά την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, κάτω του πραγματικού της κόστους, σε ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών τύπου «ΝΟΜΕ».

Από την πλευρά της ΝΔ χτες ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης του κόμματος, που ανέλαβε να παρουσιάσει ξανά το αφήγημα της ΝΔ περί «κατάρρευσης» της ΔΕΗ «εξαιτίας των κυβερνητικών χειρισμών». Επέμεινε στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης που είχε εκπονήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, και αναρωτήθηκε αν οι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ οφείλονται «σε βλακεία, άγνοια ή μεθόδευση», καθώς τον καιρό που ήταν στην αντιπολίτευση γνώριζε ότι «είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση να γίνει η ιδιωτικοποίηση».

«Απαντήσεις» από τη ΔΕΗ για τις αυξήσεις

Παράλληλα, χτες, μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε αναφορικά με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν οι καταναλωτές, η ΔΕΗ προσπάθησε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις οφείλονται στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών κατά τον περασμένο χειμώνα και ότι αφορούν τα τιμολόγια όλων των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος. Σχετικά με το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, η επιχείρηση επιμένει ότι το ύψος του ποσού που της οφείλεται φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένει να της χορηγηθούν «με βέλτιστο τρόπο ώστε να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών», για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι κατατέθηκε στα ταμεία της το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι υπήρξε προσπάθεια από τους λεγόμενους «εναλλακτικούς» παρόχους «να παρεμποδίσουν αυτήν την καταβολή», χαρακτηρίζοντάς την «κατάφορα εχθρική ενέργεια». Τα «καρφιά» αυτά της ΔΕΗ αφορούν το εξώδικο που απέστειλε πρόσφατα ο Σύνδεσμος των «εναλλακτικών» παρόχων προς τον ΑΔΜΗΕ, διεκδικώντας για λογαριασμό των μελών του το παραπάνω ποσό έναντι οφειλών που διατηρεί η ΔΕΗ προς τους ίδιους.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ακόμη επεισόδιο της άγριας επιχειρηματικής κόντρας που μαίνεται όλο αυτό το διάστημα, «ηχώ» της οποίας είναι σε μεγάλο βαθμό και η πολιτική αντιπαράθεση που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες μέρες μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, και η οποία, όσο θα προχωρούν οι αποφάσεις για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ, τόσο θα κλιμακώνεται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ