Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Παύουν να είναι ΝΠΔΔ

Την ενεργοποίηση εφτά ΠεΣΥ και τον υποβιβασμό των Διοικητικών Συμβουλίων σε συμβουλευτικά όργανα μέχρι το διορισμό των μάνατζερ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος

Ο «Ευαγγελισμός» -το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας - δε θα λειτουργεί πια αυτόνομα (Στη φωτογραφία συγκέντρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου)
Ο «Ευαγγελισμός» -το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας - δε θα λειτουργεί πια αυτόνομα (Στη φωτογραφία συγκέντρωση των εργαζομένων του νοσοκομείου)
Τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας, παύουν να λειτουργούν αυτόνομα ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς ενεργοποιείται μερικώς ο αντι-ΕΣΥ νόμος 2889/2001, που προβλέπει τη λειτουργία των 17 Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).

Οπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, από τις 18 του Σεπτέμβρη 2001 θα «υπάρξει πλήρης ενεργοποίηση των επτά πρώτων ΠεΣΥ». Μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη θα ενεργοποιηθούν πλήρως τέσσερα ακόμα ΠεΣΥ, ενώ τα υπόλοιπα έξι θα λειτουργήσουν μέχρι τα μέσα Οκτώβρη.

Τα ΠεΣΥ που θα ενεργοποιηθούν μέχρι τις 18.9.2001 είναι: Δύο από τα τρία της Αττικής, τα δυο της Θεσσαλονίκης, της Ηπείρου, της Πάτρας και της Κρήτης.

«Αυτό σημαίνει ότι από 18 του μηνός τα νοσοκομεία, τα οποία υπάγονται σε αυτά, θα πάψουν να λειτουργούν ως αυτόνομα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και μετατρέπονται σε αποκεντρωμένες υπηρεσίες, ότι τα Διοικητικά Συμβούλια δε θα είναι πια ΔΣ στα νοσοκομεία αλλά θα παραμείνουν μέχρι τον διορισμό των μάνατζερ, που θα γίνει τέλος Οκτωβρίου, ως απλά συμβουλευτικά όργανα», είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος. Ετσι, νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα ή το «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη παύουν να είναι αυτοδύναμες μονάδες και η λειτουργία τους πια εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σύνολο νοσοκομείων, που υπό τον πρόεδρο του ΠεΣΥ αλλά και το διοικητή-μάνατζερ θα λειτουργούν στη λογική του ανταγωνισμού. Ετσι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχει δοθεί προτεραιότητα στην επιτροπή αξιολόγησης για τους μάνατζερ των νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Βέβαια, ο Αλ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να εξωραΐσει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι με την ενεργοποίηση των ΠεΣΥ «μπαίνει ένας άλλος έλεγχος σε όλη αυτή τη διαδικασία και επί νομικής βάσεως και ουσιαστικής» και για «θέματα που έχουν να κάνουν με τη διοίκηση του εσωτερικού τους συστήματος, Πειθαρχικά Συμβούλια, προμήθειες και μια σειρά άλλα πράγματα, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο».

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρώτη επίσημη λειτουργία του Συμβουλίου των ΠεΣΥ (ΣυΠεΣΥ) - έγινε την περασμένη Δευτέρα - «έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες υποδοχής πολιτών, για να μην περιπλανιούνται μέσα στα νοσοκομεία και να μην τους δίνει κανένας σημασία».

Ο υπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να επιδείξει για μια ακόμα φορά τη λογική σύγκρουσης για την επιβολή της λεγόμενης μεταρρύθμισης: «Είναι μια δύσκολη πορεία, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, υπάρχουν καθηλωμένες νοοτροπίες και αντιδράσεις, οι οποίες έχουν και τα στοιχεία του υπόπτου και το ξέρουμε. Θα υπάρχουν, το ξέρουμε, και οι συγκρούσεις, είναι αναγκαίες, όμως όλη αυτή η προσπάθεια, η οποία θα εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια, έχει επίκεντρο μόνο τον Ελληνα πολίτη, υπέρ του οποίου και μόνο υπάρχει το σύστημα Υγείας».

Τέλος, αναφερόμενος στους πανεπιστημιακούς γιατρούς, είπε: «Αυτοί συνεχίζουν την αποχή τους, εμείς συνεχίζουμε στην άποψή μας».

Επιδερμική κριτική από τη ΝΔ

Με δυο ανακοινώσεις του ο βουλευτής Αθ. Γιαννόπουλος, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας και Πρόνοιας της ΝΔ, ασκεί επιδερμική κριτική στην κυβέρνηση.

Ετσι, με την πρώτη ανακοίνωση αναφέρεται στον υπουργό Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλο, και τον καλεί να μην «εξαντλεί τις εφεδρείες των δυνάμεών του μόνο με τις εργασιακές σχέσεις των πανεπιστημιακών γιατρών».

Με τη δεύτερη ανακοίνωση αναφέρεται στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Υγείας και αναφέρει ότι βρίσκονται σε «ονειρική κατάσταση» καθώς βλέπουν εκσυγχρονισμό στο σύστημα Υγείας τη στιγμή που πρόσφατα έγινε ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων, ύψους 355 δισ. δραχμών.

Τέλος, δεν παραλείπει να καλέσει τον πρωθυπουργό να «εξασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας του ελληνικού λαού», χωρίς να παραθέτει τις θέσεις της ΝΔ που θα διασφαλίζουν αυτόν τον χαρακτήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ