Πέμπτη 27 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο η «Παγκόσμια Στρατηγική» της ΕΕ

Ξεκίνησε χτες στη Βαλέτα της Μάλτας (ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ) και ολοκληρώνεται σήμερα η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, και παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στη στενή διασύνδεση των δύο πόλων του ευρωατλαντικού άξονα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Από ελληνικής πλευράς, παραβρίσκεται ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.

Σύμφωνα με τη μαλτέζικη προεδρία, αντικείμενο της Συνόδου είναι οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκέμβρη 2016, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση των «αμυντικών δυνατοτήτων» της ΕΕ, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη - μέλη της ΕΕ και η ΕΕ συνολικά μπορούν να συμβάλλουν στην «ενίσχυση» της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ (ΚΠΑΑ), κρίσιμη συνιστώσα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), στην ευρύτερη προσπάθεια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων να διατηρήσουν θέσεις τους και να τις προωθήσουν και παραπέρα - και με στρατιωτικά μέσα - στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Από πλευράς προεδρίας, λέγεται επίσης ότι η Σύνοδος θα χρησιμεύσει για την προετοιμασία της επίσημης συνάντησης των υπουργών Αμυνας το Μάη στις Βρυξέλλες και της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) τον Ιούνη. Ακόμα, ότι οι τωρινές συζητήσεις στη Μάλτα επικεντρώνονται σε «εξωτερικές δράσεις» της ΕΕ σχετικά με την ανάπτυξη της ΚΠΑΑ και συγκεκριμένα της λεγόμενης Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ και του σχεδίου εφαρμογής της για θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Θυμίζουμε ότι η τέτοια Παγκόσμια Στρατηγική παρουσιάστηκε από την Μογκερίνι τον Ιούνη 2016, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, βασικά ως ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ σε όλο τον κόσμο. Βασικό στοιχείο της αποτελεί η λεγόμενη «ολοκληρωμένη προσέγγιση των συγκρούσεων και των κρίσεων», ώστε για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ να αξιοποιούνται όλα τα μέσα, εκτός από στρατιωτικά και αστυνομικά, δικαστικά, εμπορικά, η «αναπτυξιακή βοήθεια», τα «ανθρώπινα δικαιώματα» κ.λπ.

Προτεραιότητα μπαίνει στη διασύνδεση και συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (όπως EUROPOL, η προσφάτως συγκροτηθείσα με αναβαθμισμένες αρμοδιότητες Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή κ.λπ.) με τις στρατιωτικές δυνάμεις της και τη διασύνδεση «εξωτερικής και εσωτερικής ασφάλειας». Προστίθενται «νέες απειλές» και πεδία ιμπεριαλιστικής δράσης, όπως «οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο», η «προστασία των διαστημικών δικτύων της ΕΕ», η «ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», ακόμη και «οι κίνδυνοι που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», η μετανάστευση, οι συγκρούσεις για το νερό ή άλλους φυσικούς πόρους. Να σημειωθεί ότι σε αυτούς τους μηχανισμούς πρέπει να προστεθεί όλο το πλέγμα των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», που είναι σε άμεση διασύνδεση με το στρατιωτικό σκέλος μηχανισμών της ΕΕ.

Στο τραπέζι της άτυπης Συνόδου μπαίνουν, εξάλλου, οι σχέσεις της ΕΕ με «βασικούς διεθνείς εταίρους» της όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ έγινε και ανασκόπηση των στρατιωτικών αποστολών και επιχειρήσεων της ΕΕ. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 8 χρόνια, με διάφορα προσχήματα, αναπτύχθηκαν 19 στρατιωτικές ή με άλλο «καπέλο» επεμβάσεις της ΕΕ σε 3 ηπείρους, στις οποίες συμμετείχαν 80.000 άτομα. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 16 αποστολές της ΕΕ σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι υπουργοί προγραμματίζεται να επισκεφτούν το ελικοπτεροφόρο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού «San Giusto», που στην παρούσα φάση λειτουργεί ως ναυαρχίδα της ναυτικής επιχείρησης της ΕΕ «EUNAVFORMED SOPHIA», όπου ο διοικητής της επιχείρησης θα ενημέρωνε τους παρευρισκόμενους για τις κύριες δραστηριότητες της επιχείρησης και την κατάσταση που επικρατεί στην Κεντρική Μεσόγειο. Θυμίζουμε, η επιχείρηση ξεκίνησε προς ανάσχεση των προσφυγικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο και στην πορεία διασυνδέθηκε με την «SEA GUARDIAN», επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε ο ευρωατλαντικός άξονας να ελέγχει συντονισμένα όλο τον κρίσιμο δίαυλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ