Παρασκευή 28 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επίθεση διαρκείας στους λαούς γιατί διαρκής είναι η ανάγκη του κεφαλαίου για κέρδη

Σε συγκέντρωση που διοργάνωσε, χτες, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας, στον πεζόδρομο της Κοζάνης, με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ για Ενέργεια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών», μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρουσία πλήθους κόσμου.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα της Ενέργειας, που, όπως είναι φυσικό, στο φόντο και των τελευταίων εξελίξεων, απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή, τους εργαζόμενους στον κλάδο και συνολικά το λαό, αναλύοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, ο οποίος, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, θα εγγυάται τις λαϊκές ανάγκες.

Μιλώντας για τις πολιτικές εξελίξεις σημείωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων και πανηγυρίζει για το ματωμένο πλεόνασμα του 2016, την ώρα που έχει γονατίσει από τη φορολογία τους εργάτες, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, που Παιδεία, Υγεία υποβαθμίζονται χρόνο με το χρόνο, που η ανεργία τσακίζει κόκαλα, η φτώχεια έχει πλέον αγγίξει κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια κ.ά.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πανηγυρίζει και διαφημίζει το δικό της αντιλαϊκό έργο στην ΕΕ, στο ΔΝΤ, πρώτα από όλα στο κεφάλαιο», υπογράμμισε.


Αναφερόμενος στην καπιταλιστική ανάπτυξη, επισήμανε πως «το ερώτημα που πρέπει όλους μας να απασχολεί (...) είναι το τι έχει να κερδίσει η εργατική τάξη, ο λαός από την όποια διευθέτηση του χρέους, από μια τέτοια, καπιταλιστική ανάπτυξη (...) Και για το τι έχει να κερδίσει ο λαός, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Γι' αυτό μιλάει για "Σύστημα κοινωνικής προστασίας που αντιμετωπίζει τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κίνδυνο εγκλωβισμού σε μακροχρόνια ανεργία"! Δηλαδή, επιδόματα φτώχειας, συσσίτια και επιδοτούμενα προγράμματα ανακύκλωσης της μακροχρόνιας ανεργίας».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις γαλλικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «αν στην Ελλάδα η σφοδρή επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα βρήκε την έκφρασή της με τα μνημόνια, στη Γαλλία, για παράδειγμα, όπου είχαν την προηγούμενη Κυριακή τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, η αντιλαϊκή επίθεση εκφράστηκε χωρίς μνημόνια (...) Και αυτή η επίθεση σε όλους τους λαούς, σε όλες τις χώρες, είναι επίθεση διαρκείας, γιατί μόνιμη και διαρκής είναι η ανάγκη του κεφαλαίου να διασφαλίσει τα ματωμένα κέρδη του».

Σημείωσε πως παρά τα όσα λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες για «αλλαγή σελίδας» στη Γαλλία, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ανακοπεί η επίθεση στο λαό και πως «βασικό ζητούμενο και για την αστική τάξη της Γαλλίας, της δεύτερης ισχυρότερης καπιταλιστικής χώρας στην ΕΕ, είναι ποιος θα εκφράσει καλύτερα τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Αυτά τα συμφέροντα εκφράζουν και οι διάφοροι Μακρόν, Φιγιόν και σία. Οπως και οι Ελληνες ομοϊδεάτες τους, όπως ο κ. Μητσοτάκης και λοιποί».

Συνεπώς, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το ζήτημα δεν είναι τόσο τι θα γίνει την άλλη Κυριακή κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, αλλά η παρακολούθηση των εξελίξεων και το τι θα γίνει μετά τις εκλογές στη Γαλλία και στην Ευρώπη, με δεδομένο ότι ο Μακρόν είναι ο εκλεκτός της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, υμνητής των ιμπεριαλιστικών επιθέσεων και των βομβαρδισμών κατά του λαού της Συρίας.

Καθήκον - σημείωσε - του εργατικού-λαϊκού κινήματος είναι να αξιοποιήσει τις όποιες αντιθέσεις που μεγαλώνουν μέσα στην αστική τάξη, χωρίς να εγκλωβιστεί σε μια άγονη συζήτηση για τα νομίσματα - όπως κάνουν κάποιοι και εδώ στην Ελλάδα - κοιτώντας μόνο το δέντρο και χάνοντας το δάσος, που είναι το γεγονός ότι η ΕΕ είναι αντιδραστική ένωση, καπιταλιστική, ιμπεριαλιστική ένωση κρατών, που δεν χωράει επιδιόρθωση και πρέπει να δεχτεί συντονισμένα συντριπτικά χτυπήματα από τους λαούς και τα κινήματά τους, στην πάλη για τη συνεχή αποδυνάμωσή της, μέχρι την τελική ανατροπή της, μέχρι την τελική ανατροπή του συστήματός της.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Δ.Κουτσούμπας, απεύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ μέσα στο Μάη ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων της συγκυβέρνησης.

  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2, σήμερα Παρασκευή, στις 10.45 π.μ., ενώ ολόκληρη θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», που εκτάκτως κυκλοφορεί αύριο, Σάββατο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ